Marea diversiune

 

 

          Alegerile s-au incheiat. Oferta pentru postul de presedinte al Romaniei a fost bogata. Omul de rand, necajit si-a pus toate sperantele in Cel care-i va rezolva peste noapte toate problemele de viata. Si aceasta, datorita formei de stat pe care si-a ales-o multimea oamenilor, la inceputul anilor `90. Republica prezidentiala sau semiprezidentiala contine in sine, prin oncept, iluia care duce la concluzia ca ar putea exista un OM sau o functie in stat care sa constituie o alternativa a muncii individuale a fircarui individ si care sa absolve de raspundere pe oricine. Un astfel de model este utopic si depasit.

          Presedintele poate fi eficient, numai daca slujeste un program si are sarcini executive (vezi sistemul american). Intr-o democratie viabila (ca cele europene, cu exceptia controversata a Republicii Franceze care-si cauta si in zilele noastre variante optime), omul de rand trebuie sa-si puna toate sperantele in programe, care vor fi poate puse in functie de viitori prim-ministri, cunoscuti, inca din perioada campaniei electorale. Presedintele tarii nu poate fi altceva decat un simbol si reprezentant al natiunii (vezi modelul german, italian si chia “moldovean”). Republica democratica trebuie sa fie parlamentara. Cetateanul ei trebuie sa stie ca singura salvare ii vine din efortul propriu, stimulat de legi corecte aplicate eficient. Presedintele este acel simbol, care garanteaza functionarea acestui mecanism si reprezinta tara in strainatate. Din acest motiv, tevatura din jurul alegerilor prezidentiale este nociva si diversionista.

          Pentru Romania, solutia acestei probleme, in sensul celor de mai sus, ar fi fost mult mai simpla. Romania are puternice traditii monarhiste. Monarhia constitutionala, ca forma de stat, a asigurat Romaniei acel progres bazat pe munca si dezvoltare, atat timp cat I-a permis conjunctura politica internationala. Marele avantaj al Romaniei costa in faptul ca revenira la forma – cea mai eficienta – a monarhiei constitutionale, simbolice, este inca posibila. Regele legitim al tarii exista – din fericire – si in prezent. El nu este nici prea batran (vezi premiul Nobel pentru pace atribuit presedintelui de 75 de ani al Coreei de Sud), nici caduc si nici depasit, pentru functia pe care urmeaza sa o indeplineasca si s-o gireze, ca simbol moral si politic al tarii (si nimic mai mult). Depinde de intelepciunea noastra, a tuturor, sa facem bilantul celor 81 (1866-1947), 43 (1947-1990) respectiv 10 (1990-2000) ani si sa alegem cea mai buna solutie” din urma” pentru tara si noi.

                                                                              Prof. Dr. ing. Kümbetlian G.

                                                                                                 

                                                                                                  

                                                                                                 

                                                                                                  

 

Intrebari ramase fara raspuns

 

 

      Va multumesc mult ca ne dati ocazia sa le adresam intrebari candidatilor la functia de Presedinte. De asemeni vreau sa transmit multumiri colegilor Dv. Pentru programul extins si mult imbunatatit al statiei TVR1.

          As dori sa motivez pe scurt intrebarile ce vor urma.

      Cu toata libertatea presei din ultimii ani mi-e teama ca o mare parte din romani inca sunt sub inflienta marii minciuni comuniste. Am stat in ultimul timp de vorba cu multi romani, majoritatea tineri, unii dintre ei cu studii superioare. Convingerea lor este ca daca Regele revine pe tron le va lua pamantul. Nu stiu nimic insa despre cum si cand au fost improprietariti taranii. Altii sunt de parere ca Regele “ar fi bun dar din pacate este batran” si li se pare de neacceptat ca in fruntea tarii sa fie apoi o femeie, Principesa Margareta. Nu cunosc insa absolut nimic despre viata educatia, personalitatea sau activitatea Principesei Margareta. Intuneric total.

      Banuiescca este foarte dificil acum sa va implicati in dezvelirea adevarului despre monarhia constitutionala in Romania intr-un mod activ, la nivel national, cum ar fi trebuit sa fie facut inca de acum 10 ani, avand in vedere ca unii dintre Dvs. ati personal instrumente de propagare a istoriei falsificate (cu sau fara voia Dvs.). Cetatenii romani trebuie insa sa afle adevarul ca sa poate lua decizii in consecinta.

      Sunt convinsa ca din afara Romaniei lucrurile poate se vad altfel decat din interior dar la urma urmei, investitiile pentru crearea de slujbe si crestere economica din afara vor veni. In economia de piata imaginea unei tari este asemanatoare cu imaginea unei oarecare companii carecauta sa vanda actiuni investitorilor. Valoarea actiuni lor unei firme depinde nu neaparat de cat de profitabila firma la un moment dat ci de imaginea firmei, de increderea investitorilor ca firma este stabila si va merge bine in viitor. Revenirea Regelui Mihai ca monarh ar trimite acest semnal benefic in lume. Acela ca Romania este stabila si reconciliata intr-u totul.

      In 1866 cei din fruntea tarii au stiut ce trebuia facut pentru binele tarii si au facut-o. Este clar ca lumina zilei cea mai buna solutie pentru Romania acum este restaurarea Monarhiei Constitutionale. Oricare dintre Dvs. va putea apoi aspira la postul de Prim-Ministru, pozitie ce v-ar da cu prisosinta posibilitatea de a va sufleca manecile si participa la transformarea Romaniei precum domnul Isarescu, care a facut deja acest lucru cu ceva rezultate , pacat ca timpul a fost prea scurt.

      In incheiere, sa ne amintim ca Regele Mihai sprijinit de Regina Ana si Principesa Margareta a dus o activitate neitrerupta in folosul Romaniei pe plan mondial chiar fara a avea sprijinul unei opozitii oficiale. Ca varsta, regele Mihai are doar cu 9 ani mai mult decat d-nul. Iliescu, este perfect sanatos si are o energie de invidiat.

      INTREBARI.

      1.    Intentionati sa dezvaluiti adevarul legat de Monarhia Constitutionala in Romania intr-un mod care sa asigure ca fiecare cetatean il va afla?

      2.     Credeti ca romanilor ar trebui sa li se dea posibilitatea sa-i cunoasca mai bine pe membrii Familiei Regale a Romaniei?

      3.  Sunteti de acord ca Regele Mihai este o personalitate care ar ajuta la imbunatatirea imaginii Romaniei in lume daca ar deveni sef de stat?

      4.     Aveti in vedere intoarcerea Romaniei la Monarhia Constitutionala?

      5.     Care ar fi pasii de parcurs si care ar fi dificultatile ce ar trebui depasite?

      Va multumesc pentru bunavointa si timpul acordat.

                                                                         Lidia Toher – Londra

               Acest comentaru a fost transmis telefonic la TVR International, de catre semnatara acestui articol.

                                                                                                 

                                                                                                 

                                                                                                  

                                                                                                 

                                                                                              

Rugaciune pentru Romania

 

                                                    

          Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu cel care ai venit in lume sa ne mantuisesti pe toti, sufletele pline cu evlavie, Tie astfel ne rugam:

          Indura-te, Doamne, de tara noastra si neamul nostru si ajuta sa-si gaseasca in sfarsit, calea cea dreapta.

          Coboara Duhul Tau cel Mangaietor sa le curateasca intihnaciunea si sa le intoarca blandetea si frica de Tine, Doamne.

          Lumnineaza, Doamne, mintile celor care din pricina amaraciunilor si umilintelor nu vad calea cea drepta.

          Incalzeste, Doamne, inimile celor care, invrajbiti de diavol, au uitat sa-si iubeasca aproapele si sa ierte vrasmasilor:

      Sadeste, Doamne, sufletele lor mandria muncii cinstite si bucuria de a-si agonisit painea cu sudoarea fruntii.

      Slobozeste, Doamne, neamul nostru din jugul minciunii, urii, pismei si egoismului.

      Invata-i, Doamne, sa se rabde uni pe altii asa cu tu ne rabzi pe noi toti.

      Strange pofta celor care pentru binele lor isi aspresc semenii.

      Incalzeste-le Doamne, inimile, tamaduieste-le ranile si imbratiseaza-i in netarmurita Ta dragoste.

      Odihneste, Dumnezeule, sufletele celor care si-au dat bunul cel mai de pret pentru credinta si dreptate.

      Cu capetele plecate, genunchii indoiti si inimile frante, ridicam aceasta rugaciune catre Tine Doamne, Bunule, si Tie iti strigam:

      Auzi-ne, Doamne, trimite Mila Ta peste neamul nostru romanesc.

      Ca numai a Ta este puterea si marirea si numai Tu vei intoarce raurile neamului nostru la matca strabuna, ca sa ne laude numele Tau in veac al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

       Rugaciunea cuprinsa in slujbele duminicale ale bisericii ortodoxe roamne “Buna Vestire” din Sydney, de ce  nu si in cele din Tara?

 

 

Back