Arhiducesa Rosemary de Austria (1904-2001)

 

La 3 mai 2001 a decedat în rezidenţa familială a castelului Persenburg, în Austria de Sus pe malurile Dunării, Alteţa Sa Arhiducesa Rosemary de Austria, prinţesă de Salm-Salm. Avea 97 de ani. Până cu puţin înaintea morţii şi-a conservat o excelentă sănătate şi memorie.

S-a născut în 13 aprilie 1904 la Potsam în Prusia, unde tatăl său servea ca ofiţer în armată. Părinţii săi: A.S. Emmanuel prinţ moştenitor de Salm-Salm (0 casă princiară germană vestită) şi A.S. Arhiducesa Maria Cristina, din linia Ducilor de Terchen, fiică a A.S. Friedrich şi Isabelle. S-a măritat de foarte tânără, la 22 de ani, la castelul Anhalt în Vestfalia, aproape de frontiera olandeză, fief al prinţilor de Slam-Slam. Soţul Arhiducele Hubert Salvator, era nepot al Împăratului Francez Iosif şi al Împărătesei Elisabeta şi ţinând pe linie paternă de ramura Habsburgilor care domnise în marele ducat al Toscaniei. Bunicii săi au fost Arhiducesa Maria Valeria (1868-1924), fiică a cuplului imperial amintit mai sus şi Arhiducele Franz Salvator (1866-1939).

Legătura apropiată de rudenie cu familia regală a României vine prin Franz Salvator susmenţionat, frate al Arhiducelui Leopold Salvator (1863-1931) şi fiu al Arhiducelui Carl Salvator (1839-1892) şi al Prinţesei Maria Imaculata de Bourbon a celor Două Sicilii. Leopold s-a căsătorit cu Prinţesa Blanca de Bourbon (1868-1949) aparţinând ramurii carliste a Bourbonilor de Spania.

Arhiducele Leopold Salvator şi Prinţesa Blanca de Bourbon sunt părinţii Arhiducelui Anton (1901-1978), primul şot al prinţesei Ileana de România (23 dec. 1908/5 ian. 1909 - 21 ian. 1991) şi tată a şase copii născuţi din acest mariaj.

Arhiducele Hubert Salvator soţul decedatei Rosemary este deci vărul Arhiducelui Anton soţul Prinţesei Ileana de România devenită Maria Alexandra, mătuşă a Regelui Mihai I pe linia maternă.

În 45 de ani de fericită viaţă matrimonială, Hubert Salvator şi Rosemary au avut 13 copii (în ordinea venirii pe lume):

a - Arhiducele Friedrich Salvator (1927-1999) căsătorit cu contesa Margareta Kalmoky de Köröspatak.

b - A.D. Agnes )1928) văduva A.S. Karl Alferd Prinţ de Liechtenstein (1910-1985).

c - A.D. Maria Margareta (1930).

d - A.D. Maria Roland (1931-1999).

e - A.D. Adelheid (1933).

f - A.D. Elisabeta (1935-1998) căsătorită cu Heinrich Prinţ de Anessperg -Breunner. + Accident rutier 1998.

g - A.D. Andreas Salvator (1936) căsătorit cu Maria de la Piedad Espinosa de los Monteros.

h - A.D. Iosepha (1937) văduva lui Clement, sante de Waldestein, sg. de Wartenberg.

i - A.D. Valeria (1941) soţia lui Max, margraf de Bade şef al casei mare-ducală de Bade.

j - A.D. Maria Alberta (1944) căsătorită cu Alexandru, baron de Kottwitz-Erdödy).

k - A.D. Marsens Salvator (1946) căsătorit cu Hilde Iungmaryr.

l - A.D. Iohann Salvator (1947) căsătorit cu Annemarie Stummer.

m - A.D. Mihael Salvator (1949) căsătorit cu Eva - Antonia de Hofmann. În timpul văduviei sale familia a crescut şi număra 34 nepoţi şi 33 strănepoţi. Recent       s-au  căsătorit ultimii fii Marseus (1983) Johann (1986) şi Michael (1992).

Puternica credinţă creştină i-a permis să suporte pierderile din familie ca de pildă decesul Prinţului Maximilian (1990) nepotul său.

Ea se simţea puternic legată de Spania şi familia sa regală. În tinereţe a petrecut 2 ani la Sevilla în rezidenţa Bourbon-Sicilia (familia contesei de Barcelona, mama Regelui Juan Carlos) şi la Villamanrique de la Condesa în palatul de Orléans.

Am cunoscut-o în Spania în aprilie 1985. Cu puţin timp înainte îl cunoscusem pe Andreas Salvator care mă primise amabil în biroul său din Madrid. La ieşirea din Escurial, cu ocazia ceremoniei funebre de aducere a rămăşiţelor Reginei Victoria Eugenia şi a celor 3 fii, toţi morţi în exil, A.D. mă salută cu curtoazie şi astfel am cunoscut-o.

Această întâlnire a marcat începutul unei perioade de intensă şi interesantă corespondenţă. Nu uita să-mi răspundă la corespondenţă de urări sau condoleanţe, la scrisori. Am întâlnit-o pe defuncta Rosemary în august 1999 la Bad Ischl în Austria. Ea locuia la Laiservilla care a fost rezidenţa de vară a cuplului imperial: Franz Iosef şi Elisabeta, care actual este minunat admirată de fiul său Marieul Salvator.

Ea asistă la misa în memoria Împăratului celebrată în biserica parohială Sf. Nicolas la Bad Ischl, printr-o scurtă ceremonie în piaţa din faţă, apoi o defilare militară în faţa vilei. În această epocă o întâlneam adesea când însoţită de dama de companie, de fiul său şi de mine, mergea să cumpere prăjituri pentru familie la celebra Café Zauner, un alt vestigiu imperial. În special îmi amintesc de o lungă conversaţie purtată în franceză în saloanele private a vilei imperiale sub privirea înaintaşilor, veghind din portrete.

Ea nu făcea un secret cât priveşte puternicul său ataşament faţă de Spania şi familia regală spaniolă. Legăturile sale cu Spania s-au născut în tinereţe prin sejururi Sevilla-ne, s-au întărit prin căsătoria lui Andreas Salvator cu o spaniolă şi prin partidele de vânătoare alături de soţul său. Îi plăcea de asemenea să tragă la castelul Salem din Badewürttemberg rezidenţa familiei ducale Bade. Îmi scria că deseori citea cărţi în spaniolă.

În pofida unor nenorociri în familie, a fost neclintită în credinţa sa creştină. Avea o voinţă de fier ceea ce îi dădea energia să asiste la mai toate ceremoniile familiale. Ultimii săi ani au fost foarte liniştiţi, înconjurată ca întotdeauna de afecţiunea alor săi.

În 3 mai 2001 s-a stins în rezidenţa sa Castelul Pessenburg, pe malul Dunării, nu departe de Viena. Coştiugul acoperit cu flamura în culorile imperiale a fost vegheat de apropiaţi. Acum Rosemary odihneşte în cripta familială de la Castel.

Adresez condoleanţele mele cele mai sincere la toată familia, apropiaţilor săi, mai ales A.D. Andreas, Marisus şi Iohann Salvator von Habsburg-Lothringen. Mă rog pentru ea ca Domnul să-i dea odihnă eternă şi Pace.

 

de Jesus M. Toscano Jimenez

Huelva - Spania

Traducere:  Prof. Demian Valer de Barbul

 

 

 

 

 

Circul ţine loc de pâine

 

Curând aniversăm 12 ani de la evenimentele din ‘89 şi viaţa noastră se degradează de la o zi la alta. Diferenţa între viaţa românilor din perioada interbelică şi cea de azi este incredibil de mare. Atunci exista bunăstare generală, pentru că românii erau proprietari de pământ, pădure casă, atelier, moară, fabrică şi tot ce realizau era în folosul familiei şi al ţării; azi există sărăcie generală, muzică şi dans.

În anul 1927, după 8 ani de la război şi 4 ani de la adoptarea Constituţiei din 1923 care garanta proprietatea, România exporta 44,79% produse agricole (41% cereale), 24,7% produse forestiere, 26,50% petrol, 5,08% alte produse. Importul era redus. Ţăranii şi orăşenii erau ajutaţi cu credite. În 1927, băncile au pus la dispoziţia agricultorilor peste 4 miliarde lei. Băncile funcţionau corect şi erau sub controlul Băncii Naţionale a României. Economia avea un curs ascendent, a atins apogeul în 1938 iar leul era valută forte pe piaţa internaţională. Bunăstarea se realiza prin muncă cinstită.

Industria autohtonă, încurajată de stat, s-a dezvoltat rapid şi cu rezultate remarcabile. Au apărut firme româneşti cu rezonanţă: Uzinele MALAXA produceau locomotive de înaltă tehnicitate iar firma MOCIORNITA era performantă în industria pielăriei. Producţia românească se realiza sub imperativul calităţii, de aceea produsele se vindeau cu succes pe piaţa internă şi externă.

În timpul războiului din 1940-45, românii au pierdut taţi, fraţi, i-au plâns, dar au mers înainte. Majoritatea bărbaţilor erau pe front, dar economia mergea ceas, cu femei, copii şi bătrâni, atât la sate cât şi la oraşe. Părinţii îşi educau copii în cultul bisericii, muncii cinstite şi le insuflau iubirea de ţară. Naşterea unui copil era prilej de veselie în familie. Copiii nu erau abandonaţi şi nici aruncaţi la ghenă. Instituţionalizarea se făcea numai în cazul orfanilor de război sau a lipsei ambilor părinţi. Cei cu deficienţe fizice şi mentale nu erau înstrăinaţi. Părinţii îi ocroteau şi le găseau de lucru pe lângă casă.

Românii nu fugeau din ţară. Fenomenul era invers: specialişti din Europa de Vest se angajau în România, pentru că salariile erau mai bune, viaţa ieftină şi îmbelşugată.

Între anii 1939-1946, în România ciuntită de ruşi, unguri şi bulgari, refugiaţii din Polonia, Bucovina, Basarabia, Ardeal şi Cadrilater dar şi armata germană existentă în fiecare sat şi oraş, aveau unde locui şi ce mânca.

Cartelele de alimente şi îmbrăcăminte, lucrul de mântuială, lenea, cerşetoria, jaful de pe ogoare şi din fabrici, excrocheria, foamea şi inflaţia au apărut în societatea socialistă, în care individul nu mai era proprietar direct. După câţiva ani de oarecare relaxare, Ceauşescu neavând cu ce să-şi întreţină mastodonţii, a trecut la o politică de exterminare a populaţiei prin frig şi foame. În baza unui decret din 1982, era interzisă aprovizionarea cu alimente pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile. Presa şi Televiziunea controlau cămările românilor şi-i demascau pe bolnavii şi pensionarii care aveau o provizie de 2-3 borcane cu dulceaţă şi câteva kilograme de zahăr şi făină. Se trăia golăneşte, de azi pe mâine. S-au reintrodus cartelele. Totuşi salariul mediu sau pensia erau de 200-300 dolari, iar azi echivalează cu 50-60 dolari. În acelaşi timp, politicienii, directorii de Regii Autonome, etc. ridică lunar, zeci şi sute de milioane de lei; unii îşi construiesc vile în fiecare an iar alţii nu au ce pune pe masă. În schimb, le oferă filme de groază, festivaluri de tot felul, muzică de calitate îndoielnică şi alte distracţii similare. Circul ţine loc de pâine. De aceea reforma tărăgănează. Inechitatea este strigătoare la cer. Aşa arată România socialistă de astăzi.

În ‘89, politicienii au retrocedat o mică parte din pământ ca să-şi întărească scaunele, fără să retrocedeze tractoarele pentru ca ţăranul să aibă ce lucra. S-au inovat noi şi noi forme de furt; ele se numesc „Caritas, Safi, FNI, etc” care cocoşesc poporul român. S-au înfiinţat, desfiinţat şi reînfiinţat partide care înşeală electoratul, cu aceeaşi oameni. Politicieni perverşi s-au infiltrat în partidele istorice, singurele care reprezintă tradiţia politică românească, pentru a le compromite. Socialismul este o doctrină mincinoasă, nocivă, străină de spiritul românilor; ea a distrus ţara şi a pervertit psihologia românului.

Este timpul să ne trezim, să nu mai orbecăim în întuneric, să nu mai fim cobaii stănculeştilor, ilieştilor, temişanilor, hrebenciucilor, păuneştilor şi a juriştilor cu dosar de partid PCR. Până acum vorbă multă, incompetenţă, imobilitate în realizarea reformelor ne-au adus sărăcie lucie.

Când proprietăţile vor fi restituite integral şi garantate de Constituţie, tinerii nu vor mai vagabonda pe meleaguri străine în căutare de lucru, românii nu vor mai fi umiliţi. Educarea lor trebuie să constituie prioritate naţională cu caracter permanent, să se facă în spiritul iubirii de ţară, de proprietate personală şi de datină creştină românească. În distracţiile lor să domine decenţa, bunul simţ, nu haoticul...”Cum îi creşti, aşa îi ai” zice un vechi proverb.

Trebiue să înceteze refugiul în trecutul nesemnificativ pentru viaţa poporului român. Să renunţăm la fantezii de tipul transhumanţei şi alte basme puerile.

Politicienii nu au voie să abată atenţia de la istoria adevărată, nu au voie s-o falsifice. Istoria fiecărui popor are perioade de lumină şi umbră. Este important ca răul să nu se mai repete.

România a cunoscut mersul corect, prosperitatea în perioada monarhiei (1866-1947). Atunci s-au făcut schimbări radicale de durată în istoria ţării prin Independenţa de Stat a României la 1877, prin actul Unirii şi Reîntregirii din 1918 şi Actul de la 23 August 1944 care a readus Ardealul în graniţele ţării. În perioada monarhică, s-au petrecut în România transformări de esenţă în viaţa economică, socială, politică şi culturală.

De aceea, Majestatea Sa Regele Mihai I trebuie readus necondiţionat pe tronul României, prin anularea actului de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947. Majestatea Sa Regele Mihai este singura persoană pregătită special şi îndreptăţită să conducă România şi capabilă să scoată ţara din impasul şi degradarea în care se află. Când Majestatea Sa va reveni la cârma ţării, organismele internaţionale îşi vor schoimba atitudinea faţă de ţara noastră, vor avea încredere în noi şi ne vor ajuta să ne redresăm sub toate aspectele.

Noi, poporul, nu ne-am pierdut speranţa.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

ing. Elena Drămbe

 Iaşi, 14 septembrie 2001

 

 

 

Back