Apel către toţi românii din ţară şi din lume

 

Acum, la intrarea în cel de-al treilea mileniu, noi, toţi românii, fie că suntem pe pământul moşilor şi strămoşilor noştri, fie că suntem cetăţeni loiali şi altor naţiuni, avem datoria să ne gândim la destinul naţiunii române, la viitorul ei, intr-o lume aflată în profundă schimbare.

Societatea românească trece prin mari transformări şi se confruntă cu numeroase greutăţi de ordin economic, social şi politic. Dificultăţilor inerente oricărei schimbări - şi mai ales ale uneia de amploarea şi profunzimea celei începute prin Revoluţia din decembrie 1989 li se adaugă efectele deceniilor de guvernare totalitară, care au separat Romania de Europa Occidentală.

Avem mai mult ca oricând nevoie de solidaritate, de muncă inteligentă şi îndârjită, de un proiect de viitor care să răspundă aspiraţiilor noastre fireşti de pace, prosperitate şi dezvoltare.

“Românii pot fi mândri de valorile lor naţionale”

Cu toate greutăţile trecutului şi ale prezentului, graţie unor oameni care şi-au păstrat şi apărat idealurile, România nu şi-a pierdut identitatea naţională şi culturală, ataşamentul faţă de valori precum democraţia, libertatea, toleranţa, respectul demnităţii umane. Românii pot fi mândri de valorile lor naţionale, de tradiţiile şi de obiceiurile lor, de umanismul lor, de apartenenţa la creştinătatea ortodoxă. Aceasta este zestrea pe care o aduc ei în proiectul Europei Unite, o zestre bogată şi originală.

Destinul generaţiilor noastre, al semnatarilor acestui Apel, nu a fost unul uşor. Am văzut multă durere şi multă suferinţă, am văzut visuri prăbuşite, dar şi speranţe împlinite. Am văzut cum din trupul României Mari, înfăptuită prin jertfa de sânge a părinţilor şi bunicilor noştri, au fost rupte teritorii. Am suferit alături de cei care au suferit din cauza totalitarismelor.

Nu vrem ca românii, oriunde s-ar afla ei, să mai sufere precum au facut-o cei din generaţiile trecute. Avem multe de făcut pentru a ne împlini această dorinţă.

Pentru săracii şi pentru copiii României, fiecare din poziţia sa şi după puterile sale, am hotărât să ne unim eforturile în acţiuni conjugate în favoarea celor nevoiaşi.

Vă îndemnăm pe toţi să vă alăturaţi acestui efort. Să arătăm lumii că nouă ne pasă de cei aflaţi în nevoie, că ne pasă de copiii orfani şi de bătrânii singuri. Să ne demonstrăm solidaritate şi ataşament faţă de valorile general umane. Doar aşa vom reuşi să ne atingem idealul împărtăşit de toţi românii de integrare europeană şi euro-atlantică.

“România se va afla în faţa unor momente majore”

Diferenţele de idei şi disputele politice rămân esenţa oricărei democraţii. Românii din interiorul ţării şi cei din lumea întreagă nu au numai dreptul, dar trebuie să fie încurajaţi să analizeze cât mai profund posibil, viitorul naţiunii noastre, compoziţia guvernelor şi alegerea politicienilor noştri. Totuşi, aceste dezbateri trebuie să fie bazate pe interesele noastre istorice. În viitorul apropiat, România se va afla în faţa unor momente majore. Fără progres economic nu vom realiza integrarea ca membru deplin în Uniunea Europeană; fără sprijinul dumneavoastră, cererea României de integrare în NATO nu ar avea acelaşi ecou. Împlinirea acestor două deziderate ne priveşte pe noi toţi şi se aşază deasupra oricăror calcule poltice sau personale.

O datorie faţă de strămoşi şi generaţiile viitoare.

Vom dedica toate eforturile noastre pentru împlinirea acestor ţeluri. Şi, aşa cum ţările din regiunea noastră au reuşit să fructifice creativitatea diasporei lor pentru binele naţiunilor lor, facem apel la toţi românii să ne ajute, în orice fel posibil, pentru a reuşi în marile încercări care ne stau în faţă.

Procesul început în secolul al XIX-lea, prin mişcarea de renaştere naţională, trebuie să se împlinească în secolul nostru, astfel încât românii să devină parteneri egali cu familia europeană a naţiunilor.

Aceasta este o datorie nu numai faţă de strămoşii noştri, care au luptat şi au murit pentru independenţa noastră, ci şi faţă de generaţiile viitoare, care trebuie să aibă o garanţie că niciodată nu vor trebui să îndure ceea ce generaţiile anterioare au îndurat.

 

Regele Mihai I

Prea Fericitul Teoctist - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ion Iliescu - Preşedintele României

 

 

 

 

Back