După vizita regală

 

Vizita Regelui în ţară şi întâlnirile cu Preşedintele Iliescu sunt deja un fapt istoric. Deşi extraordinare în sine, evenimentele au avut, în mod straniu, un ecou mai mult decât discret. Ar fi fost o strategie, aud, convenită între consilierii regali, cei ai Preşedintelui şi patronii instituţiilor de presă (chiar dacă  bizară, o asemenea ipoteză nu trebuie exclusă cu totul). În orice caz, normal ar fi fost ca în acest moment să se poată spune mai multe despre ceea ce a fost şi ce ar urma să se mai întâmple. Secretul practic deplin în care au fost ţinute întâlnirile dintre Rege şi Preşedinte este un lucru cât se poate de regretabil. Dacă pentru Ion Iliescu  şi generalul Talpeş, doi activişti marcaţi de anii în care şi-au făcut ucenicia pe lângă Nicolae şi Ilie Ceauşescu, un asemenea comportament este de înţeles, el surprinde în cazul consilierilor Casei Regale. Atunci când Regele are asemenea întâlniri cu Preşedintele României nu mai este deloc  vorba, cum s-a pretins, despre “o vizită privată a Majestăţii Sale”, care să poată fi sustrasă regulilor transparenţei unui eveniment de un atât de mare interes public. Indiferent cine de la Bucureşti le va spune, consilierii regali ar trebui să aibă îndoieli serioase că lipsa de transparenţă şi tactica faptului împlinit ar putea să fie reţete se succes.

Nu este, desigur, simplu de prevăzut ce va urma după vizita regală. Dacă este să judecăm după puţinele infirmaţii venite dinspre Palatele Cotroceni şi Elisabeta, obiectivul unic al întâlnirilor dintre fostul şi actualul şef al statului pare să fie acela al “reconcilierii naţionale”. Întrebarea care se pune este dacă un asemenea proiect răspunde, prin felul în care este conceput, problemelor de azi ale societăţii româneşti. Şi dacă prin asta este, în plus, îndestulător pentru aşteptările cu care au fost întâmpinate întâlnirile dintre Rege şi Preşedinte. “Reconcilierea naţională” a fost, ne amintim, o idee foarte  dragă d-lui Iliescu în toţi anii în care el s-a aflat la putere. Deşi niciodată nu a spus-o răspicat, este clar că pentru Ion Iliescu “reconcilierea naţională” era de neconceput în alte condiţii decât acelea în care puterea îi aparţinea lui sau între alte limite decât acelea stabilite de el şi de sistemul pe care el se baza. Dacă ne aducem aminte  că Ion Iliescu perora despre reconciliere chiar şi atunci când el şi sistemul pe care el se baza promovau intoleranţa şi discordia cele mai patente - inclusiv în zilele în care invadau Bucureştii cu detaşamente de mineri - avem motive să primim în continuare cu prudenţă declaraţiile fostului şi actualului preşedinte. Indiscutabil, depăşirea unui trecut care pare să nu mai aducă nici d-lui Iliescu amintiri agreabile este cât se poate de necesară. Dar dacă este vorba despre “reconciliere naţională” şi dacă Regele şi Casa Regală au în vedere cu adevărat un asemenea proiect, atunci stereotipiile şi retorica sterilă trebuiesc abandonate hotărât (comunicatul pe care Regele, Patriarhul şi Preşedintele l-au trimis în urmă cu două zile ziarelor arată că lucrurile acestea încă mai trebuie repetate).

“Reconcilierea naţională” trebuie să însemne, acolo unde este necesar, aşezarea într-o altă ordine a lucrurilor. Preşedintele Iliescu şi Guvernul lui au făcut mare caz de restituirea - “foarte generoasă”, s-a insistat - proprietăţilor Casei Regale. Numai că, se uită, zeci de mii de proprietari sunt în continuare victime ale raptului comunist. Consilierii de la Versoix ar trebui să vadă dacă nu cumva faptul  că în cazul acestora Guvernul nu şi-a retras acţiunile judecătoreşti - şi nici nu pare că are de gând să o facă, ca în cazul Regelui - ar putea să producă acestor oameni (şi nu numai lor) un sentiment de frustrare opozabil Casei Regale. Indiferent  cine cu cine ar declara că s-a “reconciliat”, nimic nu se va rezolva dacă românii care au fost siliţi să-şi părăsească ţara vor rămâne în continuare nişte proscrişi, dacă bunurile care le-au fost confiscate nu le vor fi date înapoi şi dacă condamnările nu le vor fi anulate. Până când lucrurile acestea nu se vor întâmpla, până când Paul Goma şi alţii ca el vor fi în continuare trataţi cum sunt şi astăzi trataţi, exilul românesc va rămâne ce a fost şi ce este şi astăzi, indiferent cine şi de unde ar decreta, cum s-a şi decretat, că “pentru români exilul a luat sfârşit”. “Reconcilierea naţională” nu trebuie să valideze marile jafuri petrecute după revoluţie în dauna avuţiei publice. Ea nu va fi posibilă între oligarhia politico-financiară care conduce România şi o populaţie spoliată de lăcomia şi de fărădelegile ei. În ultimele ei consecinţe, “reconcilierea naţională” ar trebui să însemne inclusiv un alt mod de a face politică şi de a reconstrui o “societate civilă”, aproape capitulardă astăzi şi epuizată de compromisuri şi mercantilism.

Doi dintre directorii marilor cotidiene centrale, cunoscuţi până acum pentru atitudinile lor diferite în “chestiunea monarhiei”, au ajuns - ciudat, practic în aceeaşi zi - la aceeaşi concluzie: Regele Mihai este un “om al istoriei” care nu trebuie să se implice în viaţa politică din ţară. “Să stea departe” - a fost îndemnat Regele - “de zbaterile politicăriei dâmboviţene”. Ştiu că Familia Regală este asaltată  tot mai des - şi tot mai rău intenţionat - cu sfatul acesta. Este greu de anticipat ce va urma, ce decizie va lua Regele. Ceea ce nu este greu de înţeles este că dacă s-ar da mai departe curs unui asemenea îndemn, România ar putea fi lipsită şi în continuare de şansa unei schimbări necesare.

Valerian Stan

"Lumea Liberă" New York

 

 

 

Regele nu abdică

 

La câteva săptămâni după ce fusese nevoit să părăsească ţara, în urma loviturii de palat de la 30 decembrie 1947, regele Mihai I anunţa de la tribuna Asociaţiei Presei Americane din Washington: N-am abdicat, am fost forţat să semnez un act de abdicare de la tron. Şi, într-adevăr, regele n-a abdicat niciodată de la credinţa sa în ţară şi popor şi de la hotărârea de a se reîntoarce într-o bună zi acasă. Il ascultam evocând acel moment tragic pentru destinul său şi al ţării, luni seara, la Palatul Elisabeta, unde am avut privilegiul de a fi invitat la o cină la care au participat doar familia regală şi consilierul personal al regelui. Vorbea cu ton scăzut, dar ferm, părând că are aievea în faţă chipurile de brute ale executorilor săi, Petru Groza şi Gheorghiu Dej. Privirea îi rămăsese fixată pe uşa biroului său, unde odinioară i se aruncase în faţă hartia de condamnare la exil. Brusc, peste chipu-i trist se asterne o parere de zâmbet. Acolo, pe o parte a peretelui se mai poate vedea crapatura lăsată de uşa trantită nervos de Vasinski, când regele îl înfruntase cu demnitate, în martie 1945, opunându-se ordinului Kremlinului de instalare prin fraudă la urne a guvernului Petru Groza. Când am venit, am cerut să vină un preot să facă o sfeştanie, să alunge duhurile rele. A fost aici şi l-am condus mai ales în acele cateva locuri care îmi trezesc amintiri foarte triste”. Şi din nou se cufundă în trecut, repetând ceea ce spusese la sosirea în palat cu câteva zile in urmă.

Soarta a făcut ca toţi cei care au avut un rol în izgonirea sa din ţară să nu mai fie. Sunt singurul care a mai rămas”.

Şi ce soartă! Ce film ar fi făcut un Bertolucci, realizatorul Ultimului împarat al Chinei! Urcarea pe tron a unui copil de 6 ani, regenţă, înlăturarea din scaunul regesc de către propriul tată, Carol al II-lea, intrarea în scenă a mareşalului Antonescu, revenirea pe tron, rebeliunea legionară, razboiul, răsturnarea de la 23 august ’44, venirea comuniştilor la putere, înlăturarea de la tron, exilul cu toate vicisitudinile, prăbuşirea comunismului, încercările de revenire în ţară, întoarcerea din drum şi, în sfârşit, stabilirea definitivă acasă... Vizitând o şcoală din Bucureşti, regele îi îndemna pe elevi să-şi cunoască istoria. Cunoscând istoria, se va înţelege că Mihai I face parte integrantă din patrimoniul naţional. Este una din personalităţile secolului abia încheiat care a făcut istorie şi a cărei recuperare este în beneficiul ţării.

Ceea ce m-a frapat în convorbirea cu regele este acea linişte adâncă în care s-a instalat de la venirea în ţară. După o viaţă atât de zbuciumată, este acasă. Asta e tot. Se încheie o epocă. Nu, el nu este Simeon al II-lea al Bulgariei, care s-a avântat în lupta politică, formaţiunea sa devansând toate partidele în competiţia preelectorală.

Ar fi bizar pentru o personalitate de statura lui morală. Prin consilierul său, cunoscutul politolog Jonathan Eyal, Mihai I şi-a reafirmat opinia, neschimbată de 10 ani. Nu a susţinut şi nu va susţine nici un partid promonarhist. Oricât de binevoitoare, asemenea opţiune nu este în interesul Romaniei. Atât cât va fi nevoie şi cât va putea, va lucra pentru Romania.

Cât de ridicole apar în lumina acestei profesiuni de credinţă, probate de întregul comportament al regelui, frustrările celor ce încearcă să atenueze valoarea acestui moment doar pentru ca iniţiativa normalizării definitive a relaţiilor cu fostul suveran aparţine actualului preşedinte al ţării! Numai fiindcă n-au avut ei inteligenţa şi curajul politic de a reglementa această problemă, liderii tărănişti au început să cârâie: Care este în definitiv logica? Să fii contra şi acum să te schimbi... E destul de ieftin... Iliescu, ca lider al acestei politici antimonarhiste, să vină acum şi să susţină... Este o convertire care nu pare să fie sinceră“. Revin cu aserţiunile domnului Ion Diaconescu, artizanul dezastrului acestui partid, pe care le-am mai citat o dată, pentru că ele dau măsura obtuzităţii unei părţi a clasei noastre politice, derutată de gestul preşedintelui. Ce importanţă are dacă este sinceră sau nu convertirea lui Ion Iliescu?

El nu este călugăr, ci om politic. A fi contra ceva şi a reveni apoi  asupra propriei poziţii nici nu ţine de logică, ţine de arta politicii. Preşedintele a avut bărbăţia să recunoască deschis că a greşit faţă de rege, iar acest lucru arată că este un om politic veritabil. Repet întrebarea pe care am mai pus-o: de ce n-au retrocedat ei Castelul Săvârşin ori Palatul Elisabeta cât timp s-au aflat la putere? Vrând să-şi câştige sprijinul unei părţi a românilor din diaspora, Emil Constantinescu se lansase imprudent, în vara anului 1996, în declaraţii promonarhiste de pe urma carora a avut de tras toată campania electorală. Odată ajuns însă la Cotroceni, s-a distanţat şi l-a evitat cât a putut pe rege. Lamentabila atitudine, cum lamentabilă a fost şi ieşirea sa din scenă.

Mulţi ar vrea să folosească prilejul revenirii în ţară a fostului suveran pentru a-şi adăuga cât de cât din prestigiul, influenţa şi - de ce nu - nobleţea regală. Din subteranele opoziţiei, tărăniştii speră să se reapropie de rege. Liberalii nici nu ştiu dacă să mai spere ceva după gafa monumentală a primului lor lider postdecembrist, Radu Câmpeanu. Vor încerca însă, în mod sigur. Debusolaţi de o vreme, cei ce se pretind reprezentanţi ai societăţii civile, adică ai noştri, celor neînregimentaţi politic, asteaptă şi ei un semn al milei măriei sale. PDSR-ul crede că i se cuvine să contabilizeze un ce câştig şi pentru sine. Şi, desigur, va câştiga Iliescu. Există chiar o îngrijorare ca nu cumva să câştige prea mult. Ei, şi? Problema care se pune nu este însă, după parerea mea, cine pierde şi cine câştigă. Nu ştiu şi nici nu interesează cine va pierde. Va câştiga, în orice caz, România. E bine de ştiut că în Occident restituirea proprietăţilor regale, invitarea regelui pentru totdeauna, acordându-i-se regimul unui fost şef de stat, au fost foarte bine primite. Nu datorită faptului că unele din ţările vestice sunt monarhii, ci pentru că Occidentul vede în aceasta un semn de normalitate. Apoi, va conta cuvântul regelui. Prezenţa sa la unele întâlniri de genul celei care a avut loc la începutul acestei săptămâni cu investitorii străini este într-un fel o garanţie, care în lumea capitalistă înseamnă ceva. În plus, regele este bine cunoscut şi respectat în capitalele occidentale, eventualele misiuni încredinţate în noua sa poziţie pot avea o influenţă benefică asupra şanselor României de integrare în structurile euro-atlantice.

De fostul suveran este însă nevoie în primul rând în ţară. Departe de zbaterile politicăriei dâmboviţene, Mihai I poate contribui la repunerea în circuit a valorilor morale de care este atâta nevoie în vremurile pe care le trăim. Regele, aşa cum l-am cunoscut, este deasupra nimicniciilor politicii şi ale vieţii. Poate că nu întâmplător a şi dorit să aibă una din puţinele întâlniri private din aceste zile după venirea în ţară cu directorul unui ziar cunoscut pentru orientarea sa republicană.

Dumitru TINU

Articol primit prin internet

 

 

Back