hosted by tripod

 

 

E-mail this page to a friend

Tell me when this page is updated

 

SĂRBĂTORIREA  ZILEI  DE  10  MAI  ÎN  ROMÂNIA

 

 

                      ARAD

       Programul Manifestărilor dedicate zilei de 10 Mai care au avut loc la Arad este următorul:

       Marţi 8 Mai

       Ora 10. La Sediul Societăţii “Amicii Regelui Mihai” a fost inaugurat noul spaţiu şi s-au făcut comunicări istorice legate de însemnătatea zilei de 10 Mai.

       Miercuri 9 Mai

       Ora 10. O delegaţie a Societăţii “Amicii Regelui Mihai” formată din: Chomiuc Artur – preşedinte, General r. Nechita C. Petru şi Ec. Alexandru Tiberiu Dekany – vicepreşedinte, au răspuns prin prezenţă la depunerea de coroane de flori la statuia din Piaţa Avram Iancu.

       Joi 10 Mai

       Ora 13-16. Tineri din Societatea “Amicii Regelui Mihai” au împăţit pliante şi fotografii reprezentând însemnătatea zilei de 10 Mai în Istoria României.

       Ora 16. În sala Iuliu Maniu a avut loc simpozionul “10 Mai în Istoria Românilor”. Moderatorul acestui simpozion a fost ec. Tiberiu Alexandru Dekany – vicepreşedinte a Societăţii “Amicii Regelui Mihai”.

       Au prezentat comunicări: Av. Alin Gherga, General r. Nechita C. Petru, Prof. Univ. Dr. Cameniţă Dimitrie şi Prof. Dimitrie Stoi.

       La începutul şi sfârşitul acestui simpozion a fost intonat Imnul Regal.

       La ora 20, o delegaţie a Societăţii “Amicii Regelui Mihai”, condusă de ec. Tiberiu Alexandru Dekany a oferit o masă caldă persoanelor de la adăpostul de noapte.

       Vineri la ora 17 la Sediul Societăţii “Amicii Regelui Mihai” a avut loc o dezbatere cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor de tineret din Arad având tema “Monarhie sau Republică”.

       Moderatorul acestei acţiuni a fost ec. Tiberiu Alexandru Dekany.

       Sâmbătă şi Duminică au fost oficiate în judeţ un TE DEUM pentru eroii căzuţi în războiul de independenţă şi rugăciuni pentru Familia Regală a României.

       Aceste evenimente au fost puternic mediatizate în presa locală: Adevărul, Observator, Buletin de Arad, Arădeanul – din presa scrisă. Posturile locale de televiziune INTERSAT, TV ARAD şi PRO TV au redat ştiri de la aceste evenimente.

       Dekany A. Tiberiu – corespondent

 

       BAIA  MARE

       În ziua de 10 Mai am avut o întrunire (miting) în parcul oraşului, locul unde se ţin deobicei întrunirile aniversare.

       Materialele trimise au fost distribuite la acest miting. Evenimentul a fost mediatizat prin postul local de televiziune şi la radio şi presa locală.

       În publicaţia “Craiul Maramureşului” din data de Joi, 10 Mai, au fost publicate 3 materiale.

1.     10 Mai – tripla sărbătoare a românilor.

2.     Anunţ pentru miting – 10 Mai 2001.

3.     Masă rotundă în legătură cu sărbătorirea Zilei de 10 Mai 2001.

       Au fost invitaţi reprezentanţi ai mass-mediei locale (presa scrisă, radio şi TV).

       Dr. Sorin Dragomir – corespondent.

 

       BĂILEŞTI

       Cu ocazia zilei de 10 Mai au fost difuzate localnicilor pliantele primite. Din textul căruia se putea distinge tripla semnificaţie a zilei de 10 Mai.

       Felicitările au fost distribuite la şcoli.

       Toate afişele au fost expuse în locuri publice.

       Blăgniceanu Laurian – corespondent.

 

       BISTRIŢA

       Ziua de 10 Mai a fost o zi care nu a trecut neobservată în municipiul Bistriţa şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Materialele trimise au fost răspândite şi la librăriile din oraş. În zarul local “Răsunetul” a fost publicat articolul “10 Mai – zi a Independeţei Românei” scris de Şomlea V. Florin, iar în cel de al doilea ziar local, “Mesagerul de Bistriţa-Năsăud” a apărut rubrica “Tabla cu materii” sub semnătura d-lui Raţiu Virgil, material “10 Mai”.

       În fine, singurul post de televiziune local “Tele 7 Bistriţa” (fost ARD-Sat), a luat un interviu de cca. Douăzeci de minute d-lui Şomlea V. Florin, difuzat pe data de 10 Mai 2001 în cadrul rubricii “Interviul zilei” a emisiunii de ştiri şi reluat sâmbătă, 12 mai 2001 în emisiunea “Evenimentul 7” (o retrospectivă a săptămânii).

       Şomlea V. Florin – corespondent.

 

       BOTOŞANI

       Materialele trimise au fost afişate în oraşul Botoşani şi în localitatea Flămânzi.

       Cărţile poştale 10 Mai au fost împărţite la populaţie şi cadrele militare care au participat la manifestarea de 9 Mai.

       Cristescu Gheorghe – corespondent.

 

       BRAŞOV

       Ziua de 10 Mai a fost sărbătorită ca în fiecare an, la Biblioteca G. Bariţiu în prezenţa unui public numeros.

       Tema conferinţei: “10 Mai şi cele trei semnificaţii ale acestei zile”. Accentul a fost pus pe 10 Mai 1877. Mass media a fost prezentă prin trei posturi de televiziune (RTT, Antena 1şi HOLDING TVS). Toate trei au transmis la ştirile serii imagini şi interviuri.

       Vă mulţumim pentru frumoasele materiale trimise.

       În Monitorul de Braşov din 10 Mai, adevărata zi a Independenţei României, a apărut un articol semnat de Herman Idomir.

       Ziarele Monitorul, Transilvania EXPRES şi Gazeta de Transilvania au publicat următorul anunţ: Asociaţia “Regele Mihai” filiala Braşov, în colaborare cu “Amicii Regelui Mihai”, Alianţa Civică, AFDPR, LADO, vă aduce la cunoştinţă “Sărbătorirea Independenţei de Stat a României, 10 Mai 1877”.

       Manifestarea se va desfăşura la Biblioteca  “George Bariţiu” în ziua de 10 Mai a.c., orele 10.

       Herman Idomir – corespondent.

 

       BUNEŞTI – Jud. Suceava

       Ne-am bucurat foarte mult pentru felicitările, afişele şi pliantele dedicate zilei INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI. O parte din aceste materiale au fost distribuite în comuna noastră iar altele au fost expuse în şcoli, spitale, magazine, poştă şi alte locuri publice din localitate şi din Fălticeni.

       Suntem bucuroşi să precizăm că Arhiepiscopul nostru PIMEN SUCEVEANU – Episcop al Sucevei şi Rădăuţilor este primul Erarh al României care l-a invitat pe Majestatea Sa Regele Mihai I al Românilor în Ţară, şi în special în zona Bucovinei.

       Corpul profesoral şi elevii de la Şcoala Generală “Artur Gorovei” din Buneşti prin tabelul alăturat doresc să adreseze şi să fie incluşi cu legitimaţii în rândurile Societăţii “Amicii Regelui Mihai”.

       Corespondent A. T. – local.

 

       CLUJ-NAPOCA

       Joi 10 Mai 2001, orele 16 în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare a municipiului Cluj-Napoca, sub egida unor asociaţii şi fundaţii ale societăţii civile, am sărbătorit adevărata Zi Naţională a României.

       Cu această ocazie, Domnul prof. dr. Teodor Nicoră – decanul Facultăţii de Istorie a ţinut o conferinţă despre semnificaţia zilei de 10 Mai.

       S-au recitat – legate de acest eveniment – poeziile lui Vasile Alecsandri şi George Coşbuc.

       S-au vizionat două video-casete cu imagini despre regii României.

       În sală a fost arborat steagul Regatului României şi s-a cântat Imnul Regal.

       În holul Bibliotecii  a fost expus un fotomontaj cu imagini în culori cu Regii şi Reginele României.

       Materialele primite şi cele confecţionate de noi au fost difuzate în special în şcoli şi facultăţi şi chiar şi în unele localităţi rurale din vecinătatea municipiului Cluj.

       Constantin Radu Visalon – corespondent.

 

       COMANA DE JOS – Jud. Braşov

       Am primit materialele legate de Ziua Independenţei. Ele au fost difuzate în localitate. Pliantele şi ilustratele au fost introduse prin poştă în ziarele abonaţilor. Afişele au fost puse în şcoală, la instituţii şi pe străzi încât toate au fost epuizate.

       În ziua de 10 Mai 2001, profesoara de istorie Stoica Dorica a vorbit copiilor despre însemnătatea evenimentului iar la monumentul eroilor, evenimentul a fost sărbătorit printr-o slujbă de pomenire a eroilor, urmat de un montaj muzical-literar-artistic în care s-au recitat poezii legate de evenimet precum şi cântece.

       Drept dovadă pentru cele afirmate vă trimit această fotografie. În stânga Doamna profesoară de istorie Stoica Dorica cu elevii participanţi.

       Gubernat Constantin – corespondent.

 

       CONSTANŢA

       Organizaţiile civice au marcat această zi printr-un frumos simpozion cu tema “10 Mai în istoria românilor, de la autonomie la independenţa naţională”. Simpozionul s-a desfăşurat în amfiteatrul Liceului “Ovidius” din localitate. Moderator a fost doamna prof. Maria Mândescu.

       După ce directorul liceului domnul Valentin Frecuş a deschis lucrările a luat cuvântul primul vorbitor, domnul Cezar Fanzariu, care a susţinut lucrarea “Repere istorice în lupta pentru independenţa naţională”.

       A urmat domnul prof. Ion Moiceanu care a susţinut o adevărată prelegere despre “semnificaţia naţională a zilei de 10 Mai 1877”. Tot domnia sa a vorbit despre “Aspecte militare ale Războiului de Independenţă”.

       A venit rândul domnului avocat Iosif Borca, cu lucrarea “Carol I – Coroana de Oţel – Cucerirea Independenţei”.

       Trebuie menţionat faptul că au fost distribuite participanţilor şi localnicilor materialele promoţionale (pliante, afişe, ilustrate) realizate de ACFSRM şi ARM Arad, materiale ce au fost primite cu mare interes.

       Vlad Constantin – corespondent.

 

       DEVA

       “Cuvântul liber” în numărul 2902 de joi, 10 mai 2001 prezintă în pagina a opta un articol “10 Mai triplă semnificaţie istorică a zilei”, în numărul următor 2903, vinerea 11 mai 2001 este prezentată lucrarea muzicală “La Griviţa departe”, autor Oliviu Seleşan.

       De 10 Mai membrii Societăţii “Amicii Regelui Mihai” au înmânat un ajutor financiar colectat pentru Centrul de Plasament nr.1 Deva.

       Toate materialele trimise au fost distribuite în municipiul Deva şi împrejurimi.

       Oliviu Seleşan – corespondent.

 

       Iaşi

       Materialele trimise au fost distribuite şi lipite în cartierele oraşului.

       La Biserica “Sfântul Lazăr” preotul paroh Dumitru Toma a oficiat un TE DEUM în care a fost omagiată memoria celor care au cucerit, prin eroism şi jertfe Independenţa de Stat a României şi au fost lansate rugăciuni pentru Familia Regală a României. A vorbit Dr. Cătălin Turliuc – cercetător în Institutul Xenopol şi cadru didactic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

       La ora 18:30, Domnul Academician Alexandru Zub a conferenţiat, în sala “B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare “M. Eminescu”, despre “10 Mai în istoria României”.

       Elena Drâmbei – corespondent.

 

       MILIŞĂUŢI – Suceava

       Toate materialele primite au fost împărţite în comună la cetăţeni şi elevii de la şcoală.

       Deoarece ziua de 10 Mai a fost pentru noi o zi lucrătoare (la munca câmpului) am procedat la aplicarea afişelor de 10 Mai pe tractoare care prin deplasarea lor au fost văzute şi commentate de locuitorii comunei.

       Onesemniuc Vasile - corespondent.

 

       ORADEA

       La Oradea au fost difuzate pliante în care se relata însemnătatea zilei de 10 Mai şi au fost împărţite populaţiei cărţi poştale cu 10 Mai.

       Mass media locală din care evidenţiem publicaţia “Jurnal Bihorean” a prezentat ample materiale pro-monarhiste.

       Brazdă Aurel - corespondent.

 

       LUGOJ

       La Biserica Ortodoxă din Calea Timişorii a avut loc un TE DEUM oficiat de un sobor de preoţi conduşi de preot paroh Cristescu.

       Au fost făcute pomeniri pentru cei trecuţi în nefiinţă din Familia Regală şi rugăciuni pentru Majestatea Sa Regele Mihai I, Regina Ana şi membrii Familiei Regale.

       Materialele trimise pentru ziua de 10 Mai au fost distribuite localnicilor iar afişele au fost expuse în locuri publice.

       Vasile Panţeraşu - Lugoj.

 

       LUNCAVIŢA – Caraş Severin

       Vă informez că materialele primite pentru Sărbătorirea Zilei de 10 Mai au fost difuzate în totalitate în comună.

       Prof. Bădescu Maria a făcut cunoscută elevilor Ziua de 10 Mai şi au fost afişate o parte din materiale în incinta şcolii.

       Bădescu Gh. - corespondent.

 

       PIATRA NEAMŢ

       Publicaţia “Ceahlăul” de joi, 10 mai 2001 a prezentat pe prima pagină două articole: “10 Mai, o zi cu triplă semnificaţie” autor Antonia Gogoşoiu – vicepreşedinte Soc. “Amicii Regelui Mihai” şi articolul “Şi totuşi 10 Mai …” de Adrian Alin Gheorghe.

       Pliantele, felicitările şi afişele primite le-am distribuit în Piatra Neamţ.

       Gogoşoiu Antonia - corespondent.

 

       RĂDĂŞENI – Suceava

       Toate materialele trimise au fost difuzate în comună iar afişele au fost expuse în locuri publice.

       Câmpan Neculai - corespondent.

 

       RÂMNICU VÂLCEA

       Am primit excepţionalul material documentar privind Ziua INDEPENDENŢEI SE STAT a ROMÂNIEI Ziua de 10 Mai.

       Aceste materiale le-am difuzat în localitate la diferiţi cetăţeni de pe stradă, la Colegiul Naţional Alex. Lahovary (fostul liceu teoretic). Toţi elevii cărora le-am dat aceste materiale erau cât se poate de interesaţi de adevărata semnificaţie a zilei de 10 Mai.

       Am expus afişele de 10 Mai la PNŢCD, AFDP şi Alianţa Civică precum şi în oraş.

       La iniţiativa mea şi în special a Domnului Dr. Alexandru Constantinescu la Biserica “Toţi Sfinţii” din localitate a avut loc un TE DEUM şi o rugăciune pentru Regii şi Reginele României, pentru cei trecuţi la cele veşnice şi o rugăciune pentru sănătate şi viaţă lungă pentru Familia Regală a României.

       S-au împărţit cărţi poştale şi pliante la Sfânta Episcopie a Râmnicului şi Oltului.

       Roman Marinescu – corespondent.

 

       SATU MARE

       Materialele trimise au fost distribuite în Satu Mare, Sătmărel, Cehal,Tăşmad şi Carei.

       La sediul A.F.D.P.A. a avut loc o întrunire cu tema: 10 Mai – Ziua Independenţei. Au prezentat comunicări domnii Mureşan Traian, Puşcaş Ioan şi Precum Mircea.

       Mureşan Mircea – corespondent.

 

       SÂNGERU – Prahova

       Mulţumim pentru materialele trimise. O parte din acestea au fost distribuite în ziua de duminică 6 mai a.c. în biserică, când am participat la slujba religioasă. Multe personae au mai solicitat materiale iar după slujbă în curtea bisericii au cântat imnul regal. Un cetăţean orginar din Săngeru şi care în present locuieşte în Mizil mi-a cerut şi el materiale şi le-a împachetat cu multă grijă spunând că le vor citi prin rotaţie personae multe din Mizil.

       Materialele rămase au fost afişate la primărie, la şcoală, la Căminul Cultural, la poştă şi afişierul din faţa primăriei.

       Elevii şcolii din Săngeru conduşi de cadrele didactice au adus multiple coroane de flori şi le-au depus la monumental eroilor din Săngeru.

       M-a impresionat mult cuvântarea rostită de domnul Dicu Ion, professor de istorie, care a arătat realitatea zilei de 9 Mai, dar a insistat mai mult la importanţa zilei de 10 Mai – ZIUA INDEPENDENŢEI, cucerită de ostaşii români în luptele din Bulgaria, împotriva turcilor.

       Am luat şi eu cuvântul, fiind solicitat de Buzea Petre – directorul şcolii – şi am arătat importanţa Zilei de 10 Mai.

       În ziua de 10 Mai, la Şcoala Săngeru, majoritatea salariaţilor din comună, alături de cadrele didactice, au participat la serbarea dată de elevi, care au prezentat un frumos program artistic în cinstea zilei de 10 Mai.

       Leescu G. Alexandru – corespondent.

 

       SIBIU

       În sala Asocitaţiei medicilor, din Piaţa Mare a oraşului a fost organizat un simpozion cu participarea domnului dr. Paul Pillipi, intellectual din elita săşească care a prezentat un bogat material istoric. În continuare au mai fost doua comunicări istorice susţinute de profesori de istorie din Sibiu, dintre puţinii care-şi învaţă elevii care este adevărata istorie a neamului lor.

       S-au vizionat şi două casete cuprinzând: filmul despre vizita Regală din 1992 şi filmul  vizitei Familiei Regale în judeţul Sibiu în 1997.

       Organizatori au fost: ….. (urmează să apară în curând tot articolul)

 

 

 

 

 

 

Back