Palatul Elisabeta, 15 decembrie 2002

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă

ASR Principesa Margareta a României și AS Principele Radu de Hohenzollern-Veringen în Franța, 8-13 decembrie 2002


Duminică 8 decembrie la ora 10.00, reprezentantul Special al Guvernului s-a întâlnit cu dl. Stephane Bern, cunoscut ziarist și om de televiziune francez. Importanța istorică a momentelor pe care le parcurge acum România, opțiunea fermă euro-atlantică a țării noastre, și, prin contrast, imaginea nefavorabilă pe care o avem în mass-media din Franța, au fost primele teme de dialog.

La ora 13.00, AS Principele Radu s-a întâlnit cu dl. avocat Claude Lazarus și cu doamna Marie-Blanche Sirven-Vienot, reprezentând compania de relații publice de comunicație Herbert-Smith. După ce Reprezentantul Special a delimitat direcțiile pe care Biroul dorește să le urmeze în anul 2003, partenerii de dialog s-au arătat dornici de a sprijini cât mai mut demersurile părții române.

Duminică s-a încheiat cu o întrevedere cu ASR Principele Jean de Luxembourg, ale cărei subiecte principale au fost situația economică a României și atragerea de investitori străini. Luni dimineață la ora 10.00, la sediul Ambasadei României la Paris, As Principele Radu s-a întâlnit cu Vicepreședintele camerei de Comerț franco-Române. Gestionarea deficitului de imagine a fost din nou o temă prezentă, dar au fost reliefate și alte preocupări ale ambelor părți, precum:

- organizarea de seminarii sectoriale comune pe următoarele teme - informatică, turism, agricultură;

- modalitățile de a exporta produsele Dacia-Renault pe piața Est-Europeană, și în spațiul ex-sovietic;

- noile proiecte Dacia-Renault pentru anii următori;

- dezvoltarea parcurilor industriale;

- întărirea legăturilor României cu țările Clubului Mediteranean.

La ora 20.30, la Espace Cardin, în prezența Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana, în fața a cinci sute de personalități ale vieții culturale, mediatice și economice pariziene, ASR Principesa Margareta a României a vorbit despre activitatea umanitară a fundației. AS Principele Radu a ținut un discurs având ca subiect relația Românie-Franța și contribuția românească la secolul XX european. Discursurile au precedat Gala Asociației Principesa Margareta a României-Franța.

Marți, 10 decembrie, la ora 10.00, Reprezentantul Special al Guvernului României s-a întâlnit cu dl. Ernest-Antoine Seilliere, patron al companiei ''Wendel'' și președinte al MEDEF. Poziția României într-o Europă redefinită, și oportunitățile pe care țara noastră le oferă investitorilor străini au fost principalele subiecte atinse.

La ora 21.00, ASR Principesa Margareta și AS Principele Radu, au participat la o seară specială organizată de Match TV, la care au fost prezente peste 3.000 de persoane. Pe mai multe platouri de filmare, au fost luate interviuri celor mai importante personalități ale anului 2002, în opinia Match TV.

Alături de Primul ministru Raffarin, Ministrul de Interne Sarcozy, personalități ale vieții politice, sportive și culturale internaționale, membrii Familiei Regale române au fost intervievați în direct de către Stephane Bern, în legătură cu cele mai importante momente ale anului 2002 în România.

În prima parte a zilei de miercuri, 11 decembrie, AS Principele Radu s-a deplasat la Bordeaux.

La ora 17.00, în sala de conferințe a hotelului Burdigala, Reprezentantul României s-a întâlnit cu Dominique Colin - reprezentantă a Delegației Regionale pentru Drepturile femeilor, Manuel Diaz - delegatul regional al Fondului pentru Acțiune și Susținere a Integrării și luptă împotriva discriminării, Luc Varene - însărcinatul prefecturii regiunii Aquitane pentru combaterea șomajului, formare și solidaritate, Suzanne Abadie - administrator al Agenției naționale a Angajaților și Jean-Luc Havard, profesor al universității Victor Segalen, consilier pe probleme europene al Academiei din Bordeaux.

În cursul discuțiilor, A.S. Principele Radu a prezentat gazdelor sale numeroase elemente inedite referitoare la România și la posibilitățile de cooperare regională pe care Biroul Reprezentantului Special al Guvernului vrea să le inițieze și susțină. Deficitul de comunicare la nivel european, rolul regiunilor, rolul femeilor în societatea românească și europeană, schimburile între Universități dar și între Școlile profesionale române și franceze, sunt doar câteva din subiectele abordate.

Primul element concret al colaborării inter-regionale a fost realizat joi 12 decembrie la Molieres, unde s-a semnat documentul de înfrățire al comunelor Săvârșin și Molieres, în prezența AS Principele Radu, și a liderilor comunității locale.

În cursul după-amiezii de joi 12 decembrie, AS Principele Radu a vizitat cinci comune din departamentul Dordogne, fiind întâmpinat de primarii localităților, de reprezentanți ai consiliilor comunale, precum și de localnici.

Ultimul punct al vizitei Reprezentantului Special în Franța s-a consumat vineri, 13 decembrie, la sediul Comunității Comunelor, în prezența D-nei David Astier, președinta Comunității, a senatorului francez Dominique Mortemousque, membru al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului francez, a celor treisprezece primari ai comunelor regiunii Dordogne, a delegației române din partea comunei Săvârșin precum și a unor reprezentanți ai presei. S-au luat în discuție modalitățile de valorificare a resurselor umane și naturale ale celor două regiuni, salvarea patrimoniului și potențarea valorilor tradiționale, participarea reciprocă la dezvoltarea rurală, inițierea de schimburi între școlile de meserii, și s-a urmărit detectarea de surse de finanțare pentru potențialele proiecte.




Albumul "Mihai al României" este o perspectivă în imagini a vieții Majestății Sale și a istoriei Familiei Regale a României.

În acest album sunt dedicații din partea Majestății Sale Regele JUAN CARLOS al SPANIEI și a Alteței Sale Regale Principele de Wales.

Cuvântul înainte este scris de Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României.

Albumul este realizat de Alteța Sa Radu de Hohenzollern-Veringen.

Compactat în format mai mare de A4 având 178 de fotografii, lucrarea se înscrie ca un puternic document despre DINASTIA ROMÂNĂ.

Librăria Corina din Arad, Str. Mihai Eminescu Nr. 2 vi-l poate trimite contra ramburs poștal la prețul de 390.000 lei plus taxe poștale.

Comenzile se pot trimite în scris pe adresa de mai sus.





Tabernacolul

"Inima Reginei Maria"

va fi transformat în muzeu


În curând, pe harta României va apărea un nou muzeu ce va fi introdus în circuitul turistic. Este vorba despre Tabernacolul "Inima Reginei Maria" care se află în apropierea Castelului Bran. Tabernacolul a fost ridicat în anii 1940-1941, după cedarea Cadrilaterului, pentru a adăposti inima Reginei Maria. În anul 1970, însă, inima Reginei a fost transferată Muzeului de Istoriei, imobilul nemaifiind folosit de deținătorii succesivi ai dreptului de administrare încă din 1948. Până acum, imobilul și terenul aferent au fost în administrarea Serviciului Român de Informații, iar Guvernul României a decis, ca acestea să fie transferate în administrarea Muzeului Bran. Noul administrator va asigura, din fonduri proprii, renovarea Tabernacolului și trecerea lui în circuitul turistic intern și internațional.




Osemintele Regelui Carol al II-lea

vor fi aduse în România


Guvernul a aprobat aducerea în țară a osemintelor Regelui Carol al II-lea, în data de 13 februarie 2003. Regele a murit și a fost înmormântat în Portugalia la Lisabona. Rămășițele Regelui Carol al II-lea vor fi înhumate la Mănăstirea Curtea de Argeș. Familia Regală și-a dat acordul. Un comitet format din reprezentanți ai Ministerului Culturii și Secretariatului General al Guvernului, din care va face parte și Principele Radu de Hohenzollern, prezent la ședința de guvern, va stabili costurile repatrierii rămășițelor regale.




Monarhiștii cehi îl vor pe Charles

pe tronul țării


Monarhiștii cehi pledează pentru instalarea unui rege pe vechiul tron al Boemiei, și îl au în vedere pentru această funcție pe nimeni altul decât prințul Charles, moștenitorul tronului britanic. Asociația ''Pentru monarhie'', a început, în ultimele luni, o campanie foarte insistentă pentru revenirea Cehiei la statutul de monarhie. Scriitorul Petr Placak, purtătorul de cuvânt al acestei asociații, argumentează că, după expirarea mandatului lui Vaclav Havel la președinția Cehiei, nici un alt politician nu este suficient de reprezentativ pentru a-i succeda fostului disident în fruntea statului, și de aceea, ar fi o bună ocazie pentru revenirea la monarhie. După o evaluare atentă a vlăstarelor de viță regală din Europa, alegerea s-a oprit asupra prințului de Wales, care ''este membru al unei dinastii europene importante, este un om cultivat care iubește Cehia și care se comportă cum ar trebui să se comporte un suveran''. Faptul că Charles “are unele probleme de familie'' nu-i deranjează pe monarhiștii cehi, care afirmă că “cehii sunt mult mai toleranți decât britanicii''. De asemenea, nici faptul că este de altă naționalitate și religie nu are importanță; pe tronul Boemiei s-au succedat, de-a lungul timpului, dinastiile Premyslidilor, Luxemburgilor, Jagellonilor și Habsburgilor, iar Casa Windsor este considerată de monarhiști drept ''foarte onorabilă''...





Mircea Grigore recunoscut în apel ca fiu al Regelui Carol al II-lea


Maestrul Adrian Vasiliu arată însă că decizia nu este cea dreaptă. Ea poate fi contestată

Magistrații Curții de Apel București au recunoscut ieri că Mircea Carol Grigore ar fi fiul Regelui Carol al II-lea al României. Inițial, acțiunea de recunoaștere a filiației, formulată de autointitulatul Prinț Paul Lambrino în numele tatălui său Mircea Grigore, a fost admisă și la Tribunalul Teleorman, dar Majestatea Sa Regele Mihai a contestat hotărârea cu apel. Conform legii, sentința de ieri poate fi atacată, în ultimă instanță, la Curtea Supremă de Justiție. ''De Înalta Curte se leagă și speranțele noastre că decizia finală va fi cea dreaptă și nu cea pronunțată de magistrații Curții de Apel'', ne-a declarat maestrul Adrian Vasiliu, care-l reprezintă în cauză pe Regele Mihai. ZIUA a arătat până acum că Lambrino nu este recunoscut ca prinț de nici o casă regală, iar, în calitatea de Șef al familiei Regale Române, Majestatea Sa Regele Mihai este singurul care se poate pronunța în chestiuni familiale și dinastice. Totodată, Mihai I este unicul fiu legitim al Regelui Carol al II-lea.


Back