Discursul Majestății Sale Regele Mihai


Doamnelor și Domnilor,

La începutul anului am anunțat la București decizia mea de a relua eforturile pentru promovarea României în vederea integrării în NATO. Încă de atunci împreună cu familia mea am străbătut întregul continent european, din Scandinavia până în Peninsula Iberică, poposind în toate țările care le leagă. A sosit acum momentul să mă întorc acasă și să vă prezint Vouă, precum și întregului popor român gândurile și concluziile mele din această inițiativă.

După cum am spus încă de la început, nu am văzut misiunea mea ca fiind una de propagandă. Niciodată nu am avut intenția de a prezenta o imagine idealizată peste hotare. Nu trebuie să negăm dificultățile întâmpinate, datorate uneori faptului că guvernele occidentale cunosc prea bine problemele României; ne-am minți dacă nu am recunoaște că încă mai avem multe de făcut. Pe de altă parte, am văzut scopul meu ca fiind acela de a convinge guvernele partenere că eforturile noastre vor da roade mai ușor și mai repede dacă ne vom alătura NATO. Mesajul puternic pe care calitatea de membru NATO o va transmite investitorilor străini poate ajuta la reconstrucția noastră din punct de vedere economic.

De asemenea, contactul zilnic cu ofițeri și strategii militari din celelalte țări va îmbunătăți calitatea procesului de decizie din interiorul forțelor armate române. Am auzit adesea spunându-se că misiunea mea a fost aceea de a promova cazul României în fața familiilor regale europene. Eu nu privesc lucrurile astfel. M-am bucurat să-mi întâlnesc verii ori de câte ori a fost posibil, dar misiunea mea a fost aceea de a convinge opinia publică din capitalele Alianței. Demersul meu este, de aceea, complementar eforturilor întreprinse de toți românii. Eu nu pot inventa o Românie care nu există. Ceea ce am făcut eu a fost sublinierea faptului că există un consens național în această direcție în Românie.

Doamnelor și Domnilor,

Sunt bucuros să afirm că oriunde am mers am fost primit cu bunătate și înțelegere Imaginea țării noastre peste hotare nu este atât de frumoasă cum ne-am dori noi, dar este în schimbare spre bine. Toate guvernele occidentale acceptă că am făcut suficient în reforma armatei și că suntem hotărâți să contribuim la Alianța Nord-Atlantică și pe viitor. Toate guvernele occidentale își aduc aminte de contribuția noastră în Iugoslavia și Afganistan, pentru a menționa doar două conflicte mai recente. Și toată lumea știe acum că România este un stat european important, plasat într-o zonă strategică a continentului european. Pe scurt misiunea noastră imediată este o reușită. Suntem de asemenea optimiști în ceea ce privește decizia care va fi luată la Praga, în curând.

Avem dreptul să sărbătorim, întrucât eu cred că vom fi invitați să ne alăturăm Alianței, la Praga. În cele din urmă, acesta va fi un eveniment istoric la nivel mondial: divizarea continentului în două sfere de influență, o împărțire împotriva căreia eu am luptat pe tot parcursul vieții, va fi în cele din urmă înlăturată. Continentul european va fi cu adevărat unit, cel puțin într-un sens militar. Dar eu sper că sărbătorirea evenimentului, pe deplin justificată de altfel, nu va dura prea mult. Pentru că realitatea este că ne vom confrunta cu numeroase noi provocări. Scopul nostru nu este doar acela de a ne alătura Alianței, cât acela de a ne asigura că vocea României în interiorul NATO este puternică și că Alianța în ansamblul ei rămâne puternică.

Ar fi inutil să negăm faptul că un NATO de 19 membri, în formula de acum, este o instituție mai complicată decât aceea cu 16 membri care a existat până în 1997. Și este normal să asumăm faptul că un NATO cu 26 de membri după summitul de la Praga va fi chiar mai dificil de gestionat. Dar sunt convins că problema, deși complicată, poate avea soluții fericite.

Mai întâi România ar trebui să susțină orice propunere serioasă pentru reformarea capacităților NATO în ceea ce privește procesul de decizie. Prerogativele Secretarului General al NATO trebuie consolidate. Este un nonsens că el trebuie să ceară încuviințări în deciziile legate de personalul de la Bruxelles sau că el răspunde, teoretic, pentru imaginea Alianței în lume, având în același timp puține posibilități de a-și exercita responsabilitățile. Mai mult, deși principiul egalității tuturor statelor în cadrul Alianței trebuie menținut, este necesar să fim capabili să canalizăm propunerile diferitelor consilii și comitete precum și interminabilele discuții care au loc acum în interiorul Alianței, într-o rezultantă comună. Vreau să fiu bine înțeles: nu militez pentru crearea unor așa-numite Consilii de Securitate în interiorul NATO, niște cluburi pentru statele mai mari și mai puternice ale Alianței. În afară de faptul că asemenea schimbări nu pot avea loc fără revizuirea substanțială a tratatelor existente, mărimea geografică nu este în mod necesar un indicator al unei potențiale contribuții. Dar, dacă în Uniunea Europeană s-a reușit combinarea principiului egalității dintre membri cu acceptarea faptului că unele state sunt mai mari decât altele, putem încerca să definim scheme similare și pentru NATO.

Decizia de a folosi forța este o decizie dificilă pe care fiecare țară trebuie să și-o asume. Astfel, suveranitatea fiecărui membru va rămâne crucială, dar, în același timp, vom convinge partenerii americani că putem lua decizii rapide în cadrul NATO și că acestea nu vor fi blocate de nici unul din state. Oamenii au hotărât că, pe viitor, NATO va opera într-o așa-numită Coaliție de Voință. Aceasta mi se pare a fi o modalitate înțeleaptă de a începe, dat fiind faptul că, în ansamblu, coeziunea Alianței este menținută și nici o țară nu este automat exclusă de a contribui la viitoarele operațiuni.

Sunt preocupat, asemenea și de dezbaterea referitoare la rolul NATO în afara Europei. Aceasta este o altă chestiune serioasă iar soluțiile oferite sunt multiple. Principiul care ar trebui să ghideze politica României este simplu: dacă dorim să menținem Statele Unite implicate în Europa, continentul întreg ar trebui să rămână relevant pentru partenerii americani.

Nu mai este secret faptul că angajamentele asumate de unii dintre noii membri ai Alianței, în ceea ce privește capabilitățile militare, au fost o dezamăgire. Este responsabilitatea noastră să evităm repetarea unor asemenea greșeli. De aceea trebuie ca noi să oferim NATO câteva garanții.

În primul rând, aceea că angajamentul nostru de a crește fondurile alocate apărării este real și va fi menținut și pe parcursul următorilor ani, un NATO puternic fiind esențial și pentru interesul național al României.

În al doilea rând, promisiunea că reforma militară din România va continua. Armata noastră va rămâne întotdeauna numeroasă fiindcă avem de acoperit o suprafață relativ mare. Dar va fi din ce în ce mai mobilă, mai profesionistă și mai bine echipată. Și acest lucru trebuie făcut în primul rând pentru binele nostru și nu pentru a face o favoare Occidentului.

Nu în ultimul rând, trebuie să participăm în continuare la operațiunile NATO, fie că ele au loc în Balcani sau oriunde altundeva în lume. Știm că a face parte din NATO este numai primul pas, dacă vrem să influențăm deciziile Alianței și să avem un loc la cel mai înalt nivel, trebuie să fim pregătiți să ocupăm acest loc. Ne alăturăm Alianței nu pentru că este un “grup interesant”, ci pentru că suntem ferm convinși că reprezintă o adevărată instituție de securitate. Și ne dorim să rămână așa. Vrem să ne alăturăm Alianței nu pentru a amâna reformele militare, ci pentru a ne asigura că aceste reforme se vor realiza cu succes.

În ultimele luni am auzit o critică stranie la adresa țării noastre. Fiind considerată timp de mulți ani ca fiind plasată departe de comunitatea transatlantică, subit suntem acuzați de a fi prea pro-americani, de a fi gata să semnăm orice înțelegere cu Statele Unite, fie că e vorba de pregătirea unui conflict în Irak, sau de controversele legate de Curtea Internațională de Justiție. Ar trebui să avem curajul să respingem această critică. Consider că ideea că România trebuie să aleagă între America sau Europa reprezintă o falsă dilemă. Avem nevoie de amândouă și putem fi loiali amândurora în același timp.

Astfel, salutăm eforturile de a îmbunătăți capacitățile defensive ale Uniunii Europene și dorim să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene cât mai repede posibil. În același timp dorim ca NATO să rămână ceea ce este acum: Prima și cea mai importantă instituție de securitate a continentului, singura instituție care face legătura între Statele Unite și Europa într-o manieră formală. Dacă ni s-ar cere să alegem, răspunsul nostru ar fi simplu și clar: alegem atât Europa cât și America în același timp!

Progresul lărgirii NATO nu a fost înțeles ca un gest de caritate occidentală îndreptată înspre țările mai sărace central-europene, sau ca o încercare de a oferi o recompensă pentru greșeli anterioare făcute la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial. Nici o strategie durabilă nu poate fi construită pe argumente emoționale sau pe șantaj psihologic. În esență, procesul lărgirii NATO este o încercare deosebit de complexă de a reforma politicile de securitate ale Europei și de a face relevante pentru situația actuală a continentului. Trebuie să fim gata să contribuim pe deplin, să investim în reechiparea forțelor noastre armate și să antrenăm soldații și ofițerii potriviți, astfel încât aceștia să poată să exercite nivelul corespunzător de influență în interiorul NATO odată ce vom fi parte a acestei organizații. Altfel, vom descoperi ceea ce unii dintre noii membri au descoperit deja: că s-au alăturat Alianței dar sunt complet ignorați. România este prea mare și prea importantă pentru a fi ignorată. Și avem datoria de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla.

Doamnelor și Domnilor,

Nu o să ascund faptul că prezentarea cazurilor României în fața a numeroase guverne și a opiniei publice internaționale nu a fost ușoară. De multe ori a trebuit să răspund unor întrebări care nu aveau nimic de-a face cu NATO și se refereau la probleme precum corupția, imigrația ilegală, sărăcia sau discrepanțele politice. În fiecare călătorie am încercat să răspund tuturor acestor întrebări pe cât am putut de bine. Trebuie să înțelegem că deși s-ar putea să vedem soluțiile în mod diferit, toate problemele cu care ne confruntăm contribuie la imaginea pe care o avem în lume. Trebuie să avem curajul să abordăm toate aceste probleme.

Dumnezeu mi-a acordat privilegiul de a fi în fruntea acestei țări în unele din cele mai dificile perioade ale existenței ei. Apărarea intereselor țării rămâne pentru mine o onoare și o datorie la care nu voi renunța niciodată atâta timp cât voi fi în viață. Am condus această țară atunci când continentul european a fost divizat în sfere de influență. Nu mă voi opri până când nu voi vedea această împărțire definitiv înlăturată, până în ziua în care vom fi o adevărată parte a familiei europene și transatlantice reîntregite.




Biroul de Presă al M.S. Regelui

BUREAU de PRESSE de S.M. le ROI

H.M. the KING's PRESS OFFICE


Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana au participat vineri 6 decembrie la Hotelul “Conrad” din Bruxelles la Gala de binefacere anuală a Fundației “Principesa Margareta a României”. Au fost prezenți 350 de invitați, din partea familiei Regale belgiene fiind prezente Altețele Lor Regale Principesa Astrid și Principele Lorenz. În cadrul Galei au luat cuvântul ASR Principesa Margareta și Stephane Bern, redactor șef adjunct al cotidianului francez “Le Figaro”.

î În aceeași zi, Principele Radu, de Hohenzollern-Veringen a avut o întâlnire cu Generalul Joseph Ralston, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate NATO din Europa. De asemenea, în cadrul vizitei la Bruxelles, Principele s-a mai întâlnit cu Georges Jacobs, președintele asociației “Patrons Europeens”, director general al “Union Chimique Belge”. De la Bruxelles, pentru o zi, Principele Radu însoțit de Principesa Margareta, s-a deplasat la Lille, în Franța, pentru o întâlnire cu un caracter preponderent economic, cu investitori din domeniile industriei textile, industriei chimice, bănci, întreprinderi mici și mijlocii, organizații ecologice și umanitare. De asemenea, în calitatea sa de Reprezentant Special al Guvernului român pentru dezvoltarea durabilă, AS Principele Radu s-a întâlnit la sediul Comisiei Europene din Bruxelles cu Soledad Blanco Mangudo, președintele Departamentului de Cooperare cu Țările Terțe pentru protecția mediului și cu Anne Burrill, responsabilul pentru România al acestui departament. Un punct special al programului l-a constituit întâlnirea cu David B. Collons, Director al Departamentului de Parteneriat și Cooperare din cadrul NATO. Principele a fost și invitatul Băncii Degroof, unde gazdă a fost Alain Philippson, Președintele Consiliului de Administrație al băncii.

î De asemenea, Alteța Sa Regală Principesa Margareta și Alteța Sa Principele Radu au fost primiți la castelul Stuyvenberg de către Majestatea Sa Regina Fabiola a belgienilor. Ultimul punct al vizitei Principelui la Bruxelles a fost întâlnirea cu Generalul Joseph Ralston, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate NATO pentru Europa, care a oferit un dineu de gală.

î De la Bruxelles, membrii Familiei Regale s-au deplasat la Paris, unde luni 9 decembrie, Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana au luat parte la Gala anuală a Fundației “Principesa Margareta a României”, la “Espace Cardin” pe Champs Elysées, care s-a încheiat cu un dineu la celebrul restaurant “Maxim s”. Ca în fiecare an fondurile strânse vor avea ca destinație proiectele din România pentru copiii ale Fundației. Gala a fost prezidată ca și în anii precedenți de celebra actriță Fanny Ardant și prezentată de Frederic Mitterrand, ambii membri ai Fundațiilor ASR Principesa Margareta. Printre cei 500 de invitați s-au aflat Anne-Aymone Giscard d’Estaing, actrița Annie Girardot, Pierre Cardin și Stéphane Bern.

î Palatul Elisabeta, București 18 decembrie 2002

Majestatea Sa Regele Mihai I și Familia Regală vor primi la Palatul Elisabeta, vineri 20 decembrie la ora 10, copiii de la Centrul de Plasament nr. 7 din București, beneficiari ai programelor Fundației Principesa Margareta a României.

Cu această ocazie, Regele și familia Regală vor oferi copiilor cadouri de Crăciun, iar copiii vor susține un program de colinde și poezii de iarnă. ASR Principesa Margareta va rosti un cuvânt de deschidere.

Începând de sâmbătă 21 decembrie, Regele Mihai I și Familia Regală va fi prezentă la Săvârșin, unde vor petrece sărbătorile de Crăciun. Acolo sunt așteptate numeroase grupuri de colindători din regiune și din întreaga țară.

Cu ocazia Crăciunului, regele și familia Regală vor oferi pachete de alimente locuitorilor celor mai nevoiași din localitate.




ACTIVITATE PRINCIARĂ


Alteța Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen va vizita Aradul în data de 10 februarie 2003.

În programul Alteței Sale sunt prevăzute vizite la o companie privată agricolă, horticolă sau zootehnică, o vizită la o firmă privată, întâlniri cu primarul municipiului Arad, prefectul județului Arad, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Arad și o vizită la cele două universități locale.


Back