Mesajul Majestăţii Sale Regelui Mihai I cu ocazia Anului Nou 2003


Români,

M-am adresat vouă timp de mai multe decenii, fie din România, fie din exil. Spre regretul meu, mesajele mele erau adesea pline de pesimism. Ţara noastră era fie în război, fie suferind de o oribilă dictatură. Şi, chiar şi după ce dictatura a căzut, problemele noastre au rămas enorme, adesea de nerezolvat. Totuşi, vă vorbesc acum cu optimism. Problemele noastre nu s-au dus, dar începem să vedem, în fine, soluţiile lor viitoare.

Desigur, invitaţia pe care NATO a adresat-o ţării noastre va avea un efect imediat mic asupra stării economiei noastre, şi asupra dificultăţilor de zi cu zi pe care atât de mulţi dintre voi le aveţi în faţă. Cu toate acestea, este important să ne amintim cât de semnificativ este acest gest al NATO. Pentru mai mult de o sută de ani, Occidentul s-a uitat la regiunea noastră mai mult ca la o boală, decât ca la o parte a Europei. Ni s-au oferit mai multe aşa-numite parteneriate, dar niciodată calitatea de membru deplin în instituţii care apărau securitatea şi prosperitatea continentului. Şi soarta noastră a fost decisă de marile puteri, adeseori cu minimă consultare a noastră înşine.

Toate acestea s-au terminat acum: Europa acceptă astăzi că suntem parte din aceeaşi familie, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Este dreptul nostru nu numai să fim consultaţi, dar, de fapt, să luăm parte în croirea viitorului continentului. Şi, deşi rămâne datoria noastră să ne apărăm pe noi înşine şi pe aliaţii noştri, este şi datoria Europei întregi, şi a Americii de Nord, să ne vină în ajutor în vermuri de nevoie. Generaţia tânără va privi, curând, aceste aranjamente ca pe ceva natural. Dar voi veţi înţelege că, pentru cineva ca mine, care a trebuit să lupt pentru drepturile şi libertăţile României în faţa celor mai atroce dictaturi pe care istoria le-a inventat, anul acesta a fost împlinirea multor visuri.

Multe mai trebuie să fie făcute, anul care vine, în reforma armatei noastre. Dar, văzând bărbaţii şi femeile Armatei Române şi având marele privilegiu să-i comand în trecut, am toată încrederea că ei se vor prezenta cu profesionalism şi cu determinare în NATO.

Problemele securităţii noastre naţionale nu sunt toate rezolvate. Dar putem fi încrezători că, niciodată de acum încolo, nu vom mai fi singuri.

Nădăjduiesc foarte mult că vom fi capabili să evităm un război în Irak. Însă, dacă dictatorii irakieni continuă să sfideze voinţa comunităţii internaţionale, vom trebui să fim gata să contribuim în orice fel ni s-ar cere. Nu căutăm conflict cu nici o ţară. Dar am intrat într-o legătură strânsă cu restul Europei şi cu America de Nord. Dacă le cerem protecţia, atunci aliaţii noştri au dreptul şi ei să aştepte contribuţia noastră.

Români,

Ştiu că pentru foarte mulţi dintre voi viaţa nu s-a îmbunătăţit în acest an. Şi ştiu că sunteţi înfuriaţi pentru nivelul încă mare de corupţie, de creşterea încă înceată a economiei noastre. Nici una din problemele acestea nu vor fi rezolvate peste noapte. Dar, încă odată, român optimist. Uniunea Europeană se va deschide pentru noi în 2007. Investitorii străini, care poate au ezitat în trecut să vină, ştiu acum că România va fi parte dintr-o mai mare arie economică europeană. Totodată, ei ştiu că România va rămâne membru deplin al unei mari comunităţi occidentale, care împărtăşeşte aceleaşi valori democratice.

Am făcut un legământ, că voi continua să muncesc pentru beneficiul vostru al tuturor. Şi este, pentru mine, o mare satisfacţie să văd că membrii Familiei mele îşi dedică tot timpul lor aceluiaşi efort. Dar împreună putem fi siguri că mergem în aceeaşi parte. Anul acesta, pentru prima oară după ce dictatura comunistă a căzut, am realizat că procesul este ireversibil şi că rolul României în lume este asigurat.

Deci, vă rog să priviţi către Noul An cu încredere. Avem dreptul să sărbătorim împlinirile noastre, împlinirile tuturor românilor, indiferent de vederile lor politice, vârste sau ocupaţii. Dar avem şi datoria să ne unim în răspunderile pe care le avem în faţă. Cel mai mare duşman al României sunt diviziunile interne. Şi cel mai mare prieten al României rămâne întreaga noastră naţiune.

Sărbători fericite şi la mulţi ani!






AS Principele Radu a fost mandatat pe 2003 pentru funcţia de Reprezentant Special al Guvernului


Bucureşti, 18 Decembrie 2002

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, înfiinţarea unui grup de lucru care va evalua săptămânal activitatea instituţiilor guvernamentale implicate în procesul de integrare a României în Uniunea Europeană, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Claudiu Lucaci. Acest grup va fi format din ministrul Integrării Europene, ministrul Afacerilor Externe, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, negociatorul-şef al României pentru integrarea în UE şi consilierul premierului pe probleme de integrare. Reprezentantul special al Executivului pentru integrare europeană şi dezvoltare durabilă, principele Radu de Hohenzollern, a prezentat, în şedinţa de miercuri a Cabinetului, activitatea derulată în ultimele trei luni, de când a fost numit în această funcţie, arătând că a avut 133 de întâlniri cu reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii Europene, în care a susţinut procesul de aderare a României la UE.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, premierul Adrian Năstase a apreciat acţiunile acestuia şi a decis ca Principele Radu să îşi continue activitatea în această funcţie şi în anul 2003.



Back