Invatatii si  Tara

 

 

Sunt Ioan Crisan, doctorand inginer, cadru didactic universitar, azvarlit din acuze politice, de la catedra de electrochimie a Universitatii politehnice Bucuresti, 1961, dupa ce potrivit incriminarilor din insasi presa ceausista (Flacara, 01.01.74 pag.8), am fost silit sa gandesc, lucrez si redactez teza de doctorat pentru “superiorul” abuziv de atunci, Oprea Floarea, si secretar p.c.r., apoi rector. Ca indelung persecutat, azi ma  numar printre tot mai putinii membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti  Politici din Romania. Sunt membru fondator al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania- Comitetul Helsinki si Membru de Onoare al Miscarii pentru Regatu Romaniei, Iasi.

Dar, fosta-mi sotie,Ioana Marasuica Ionescu, m-a turnat la Securitate, semnand in 10. 06. 81: “isi bate joc de autoritatile Republicii Socialiste…”: indeosebi, pentru a ma izola, juridic si faptic, de fiul meu, ing. Mihai Crisan. “-Banditule!”, niciodata nu mi s-a spus. Potrivit actelor, nu am fost lipsit de libertate mai mult de trei luni si… sase ani. Sugerau ca respecta  inventiile mele (cea de a opta, fiind medaliata cu aur la Wiena, 1972, potrivit unui comunicat din Scanteia). Chiar m-au onorat. La “Jubileul- Un sfert de veac de la abolirea Monarhiei’’ – 30 decembrie 1972, am refuzat sa primesc o medalie perversa, prin decret iscalit de Supremul Conducator. Apoi, tovarasii cu glia, sa-si faca datoria, au chemat… psihiatria, azvarlindu-ma si din munca de cercetator stiintific principal (1973). Zeci de dosare, prin sumbre tribunle.

Am fost disident, cunoscut pe undele scurte, conspirand cu Doamna Prof. Doina Cornea din 1986, cu Poeta Ana Blandiana (1976), cu marele intelept crestin Nicolie Steinhardt,cu Dan Ptrescu, Dorin Tudoran, Alex. Paleologu, Ion Caraion, Leonid Dimov, s.m.a. Posed trei camere cu probe pe care nici Muzeul Holocaustului de la Sighet nu mi le cere. In primi ani de dupa Intamplarile din 1989, am colaborat zilnic cu cativa membri notorii, intr-adevar mediatizati, ai grupului pentru Dialog Social. Acolo, in Palatul lui Alexandru I. Cuza, din Calea Victoriei 120, am inteles multe… Reflectez mai jos.

Incep abrupt. Alegerile au trecut .Ca pietrele am ramas. In starea limita a insetatei tari, sub criza cumplita, eu cred ca inca exista.

O SPERANTA!

Romania,de la 1881, a avut circa 60 de ani de regat si, aproape tot atatia de republica.

Cand anume a fost bine, cand rau, ne-o spun documentele si, pielea propie. Ne dam seama ca Romaniei ii merge rau, din rau, numai de cand este condusa de presedinti. Presedintia (forma deghizata a institutiei monarhice) ne-a sosit o data  cu ocupatia sovietica, pe tancurile rusesti.

Urmare a diktatului dat de Stalin, Regle ne-a fost izgonit prin brutala lovitura de stat, incalcandu-se Constitutia si vointa populara. Da, de atunci, din acel nefast 30 dec. 1947 a inceput pravalirea, urcand, in schimb,domnia faradelegii.

Pana cand, Sa vedem!

Dupa 1989, intelectualitatea din tara a devenit tot mai vinovata. In loc sa explice concetatenilor mai putin stiutori care este cauza Raului, cum trebuie taiat Nodul Gordian, s-a pretat si ea, adesea cu lasitate, aservita unor tranzactii si compromisuri pentru interese ignobile (personale), pe linia smecheriei duplicitare, devenita crez (levantin) tot de cand rusii ne-au impus Republica.

Multe personalitati ascund adevarul sub pretexte. Domnul Constantinescu subantelegea ca jurase pe constitutia fesenista. In 17 iulie 2000, anuntandu-si retragerea neputincioasa, macar si-a cerut iertare.

Diferitii sefi de partide invocau alte scuze. Absentand “Vointa  Politica”, in statul mafiot, ramanea  partea neangajata, Societatea Civila, inclusiv televiziunile, radiourile, ziarele. Bun. Si, iata ca tot atunci, dupa renuntarea presedintelui Constantinescu, Dumnezeu mi-a dat sa aud cuvantul de inchidere a Congresului Aliantei Civile. Cu sufletul la gura asteptam, ca de la inalta tribuna, presedinteie Aliantei Civice sa lege ideea vidului de presedinte, oferita natural, de catre Pronia divina,

Presedintele Ana Blandiana putea transfigura cam asfel:

“Nici nu avem nevoie de alt presedinte, stimati concetateni. Ne-au fost de-ajuns. Patria noastra este norocoasa, existind in Surghiun un Intelept sub ai Carui bunici – Regele Ferdinand Intregitorul si Regina Maria, ni s-a infaptuit Romania Mare. Sa nu dam  cu piciorul norocului ivit de la Dumnezeu. Mi s-ar putea obiecta in fel si chip. Ca e aproape octogenar. Ca, “trenul a trecut”. Nici odata nu e prea tarziu. Si toata lumea vede ce sanatate buna, ce disponibilitate si mobilitate are MS Regele Mihai, Suveranul de jure al Romaniei, de atatea ori izgonit si dupa masacrele urmand acel 1989. Recent a tinut multe conferinte in  SUA, bunaoara la San Francisco, invitat din capitala in capitala, pe tot mapamondul fiind extrem de pretuit. Desi, in Nazaretul Sau! Ba da, se bucura de multa dragoste, nu doar la satenii, la orasenii si la militarii nostri. In 1992 Putera s-a speriat! Este iubit pentru sinceritatea si cuvintele cumparate, simple, limpezi precum cristalul adresate din caldura inimii, spre deosebire de atatia mestesugiti vorbareti, care ne duce spre niciunde. Nici vize. Da, la aceasta varsta: Eminescu: “Un batran ata de simplu, dupa vorba, dupa port”. Si astazi ne apara, neobosit cauza bietei Romanii, in fata lumii intregi. Demonstreaza, intr-un Regal de o viata cu nobletea-i si demnitatea-i prea dovedite, ca, “facand numai binele, cat traiesti, intr-adevar, batranetea nu este decat o stare de spirit”.

Cam acestor ganduri li s-ar fi putut da exprimare in acele ore astrale, de catre cel mai autorizat reprezentant al Societatii Civile, neangajat in politica. Dar, S-A TACUT! A omis toata presa. Zeci de fericite prilejuri s-au ratat, la televiziuni, radiouri, ziare. Se puteau realiza filme convingatoare, aparand adevarul. Incepand usurel, macar cu ce rol imens are SIMBOLUL in viata mea si a ta, a multimii tacute. Oare, s-a omis cu metoda? Sau sa fie “inhibitii” oculte, comandate din umbra vreunor scenarii? Ca, prea e de tot!

Mai deunazi, la comemorarea blestematului 30 decembrie 1947, iarasi nu s-a auzit nici un cuvant, la fel ca de Ziua Nationala. Tacere! Sa ne fie rusine ca organul corespunzator Marii Adunari Nationale nu a anulat samavolnicul diktat stalinist – masurii dandu-i-se o denumire la fel de perversa zicandu-i-se ABDICARE? Trebuie ca tinerii sa afle ca asa a aparut Republica. Fortele interne trebuie orientate. Pentru conditiile istorice si traditionale romanesti, eu, potrivind o fraza a lui Stalin insusi, spun, ca peste Romania, forma de Republica s-a asezat exact ca saua pe spinarea unei vaci de muls.

In ultima zi a anului 2000, presedintele Aliantei Civice, a judecat ultimii 11 ani scursi, la mult ascultatul Radio BBC. Bine a subliniat fenomenul de ingrijorare, de revenire la partid – stat PDSR (unic, singur formand guvernul, cu Presedintele la Palatul Regal Cotroceni). Insa, desigur, nici macar un cuvintel, nu a mentionat marele adevar dureros.

ADEVARUL CARDINAL!

Conchidea defetist:"Problema este nu daca ei ar fi fost mai buni, ci, daca ar fi fost altii... Cei mai buni dintre cine?" Iar ca o rezultanta a neimplicarii elitelor, tocmai Doamna Profesoara Doina Cornea, ajunsese sa lanseze asertiunea "raului celui mai mic", despre Domnul Iliescu:"altul mai bun nu avem". Auzim orice alkambicare, din gurile, intelectualilor nostri.Numai adevarul simplu, pe nume, precum este cuvantul Regelui fara ocol, (si al altui martir, Corneliu Coposu), nu ni se pune in fata.

Dorim sa traim mai bine. In timpul Regatului, leul romanesc devenise valuta forte, la pariate cu dolarul (1938). Iar acum cand scriu aceste insemnari (05.01.2001 orele 21:00) aud intamplator, la Radio Romania, glasul unei artiste, Alla Baianova, spunand, dupa turnee prin continente, ca, pe atunci, in Regatul Romania viata era extraordinar de frumoasa, o incantare. A ales Romania de atunci. Stim ca niciodata Republica Romania nu a facut parte din Europa, ci numai din Imperiul Raului. Urgent, nu alternativa; Solutie UNICA:

De a iesi din dezastru si disperare prin optiune regalista; restaurarera monarhiei constitutionale cu guvernare democratica. Nimeni nu a suferit de foame in Regat, nici asa jaf, cu acte nu s-a pomenit. Fortele interne, milioanele de inimi si de constiinte trebuie desteptate prin adevarul simplu. Oare sa fim un popor sinucigas, ignorandu-ne si asasinandu-ne masochis valorile, binefacatorii, ca sub un blestem, prea psihanalizabil!? N-ar fi de mirare, ci o consecinta a celor peste 50 de ani de brain-storming sub comunismul fatis or travestit sine die. M-am disociat de patura inteligentei de pe langa GDS, APADOR-CH. Adesea, pe multi carturari de elita, nu ii simt sincer framantati de tragismul semenului, neiubindu-l christic. Numai vad in ei omul cu frumusetea morala. Nici astazi, in ceasul al 12-lea nu vor sa procedeze precum sfintii apostoli facand misionarismul, pana la revenirea tarii in firesc si legitimitate, la forma de stat – REGAT – stat cu care se mandrea Europa bogata si stabila. Regat uzurpat de buretele bolsevic, ignorand vestita Constitutie a lui Ferdinand 1923.

Pentru urechile unor profitori oportunisti as putea sa vadimizez si eu, daca acesta ar fi un “pamflet”, despre raul cel mic, pe care l-am votat din culpa ori nestiinta, nefiind votul censitar: “cine mai crede in divortul lui Ilescu de Iliescu?”

Dar, indiferent, noi avem un rege Uns de Patriarhul Biserici Ortodoxe Romane. Este Simbolul Suveran care va focaliza energiile concetatenilor spre a numai dormita in deruta, in saracie, in lehamite, instabilitate, si mai ales, in disperare. Nu e indolenta mamaligii. Ei, romanii, nu sunt niste “inadecvati”. S-ar jena cineva sa mai gandeasca; minunata tara, pacat numai ca e locuita. Ei nu isi merita soarta, deoarece carturarii, pe care iau facut carturari, si elitele mediatizate “vipurile” nu i-au invatat clipa de clipa adevarul; simplu, dar fundamental, cu rol determinant. A stiut bine dictatorul Franco ce si, iata inflorirea Spaniei, s-a vazut ce stralucita olimpiada a fost in stare sa organizeze, cu costuri exorbitante, dupa numai 15 ani de monarhie, sub Regele Don Juan Carlos; rudenia Majestatii Lor Regele Mihai I de Romania si Regina Ana de Romania spita de Burbon – Parma.

Biserica ne invata ca Raul nu exista, ca realitate ontological. Raul este opera creatorului Ceresc. Numai absenta Binelui il face sa-si vare coada, in golul creat de acesta absenta. Nu sunt un romantic utopic cand gandesc ca poporul roman este bun. El poate (putea) fi desteptat, - sa nu zic dezmeticit de catre invatatii lui, acestia trebuind sa faca opinie cu responsabilitatea si sacrificii, ca modelul Eminescu, jerfit la “Timpul” … Identice vremuri ticalosite…

Invocand regatul prosper, Romanul, nu ar da cu piciorul Binelui! Ar izbucni, in extremis, spre o actiune simetrica loviturii de stat din 1947. Totul s-a schimbat spre Binele Divin, in Romania, - Gradina Maicii Domnului!

Semneaza cu responsabilitate, ca in fata unui tribunal penal, la Bucuresti, in 05 ianuarie 2001

Ioan Crisan

 

 

Back