Invitatie

 

 

Sire,

Îmi face o deosebită plăcere să adresez Majestăţii Voastre şi Reginei Ana invitaţia de a participa la redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României, eveniment cultural de importanţă în viaţa societăţii româneşti. După mai bine de zece ani de eforturi susţinute legate de restaurarea clădirii şi a colecţiilor, în urma rănilor suferite în decembrie 1989, în mai anul trecut s-a redeschis Galeria de Artă Europeană, în patrimoniul căreia figurează colecţia de pictură a Regelui Carol I. Evenimentul care se apropie - redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă - va avea un important ecou naţional şi se va bucura de prezenţa unor personalităţi de vază ale vieţii artistice şi culturale din ţară şi străinătate, printre care directorii muzeelor şi instituţiilor culturale internaţionale care, în ultimii ani, au oferit un sprijin general Muzeului Naţional de Artă al României ori au participat împreună cu acesta la organizarea unor expoziţii de prestigiu. Ştiind că arta românească Vă este aproape de suflet, ca o componentă a identităţii naţionale aş fi onorat, Majestate, dacă Aţi accepta invitaţia pe care V-o adresez, de a fi, împreună cu Regina Ana, alături de noi. Redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă va avea loc sâmbătă, 24 martie 2001. În speranţa că Veţi accepta să onoraţi acest eveniment cu prezenţa Majestăţilor Voastre, Vă rog să agreaţi expresia înaltei mele consideraţiuni,

Ion Iliescu - Preşedintele României

 

 

 

 

Scrisoare de raspuns

 

Versoix, 10 martie 2001

Excelenţei sale Domnului Ion Iliescu - Preşedintele României

Domnule Iliescu,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la redeschiderea Muzeului de la Palatul Regal. Deşi programul nu-mi îngăduie să fie prezent la eveniment, doresc să trimit un mesaj de felicitare tuturor celor implicaţi în acest proiect şi aş dori ca el să fie citit la ceremonie de o persoană pe care o voi desemna prin consultarea dintre consilierii mei şi ai dumneavoastră. Viaţa mea a fost întotdeauna devotată intereselor tuturor românilor, fără să fac o distincţie în funcţie de preferinţele lor politice. Oricine este devotat ajutorării ţării are sprijinul meu, totdeauna. Sunt mulţumit că, prin invitaţia la ceremonie şi prin prezenţa celor doi consilieri ce-i aveţi, am stabilit un contact indirect. Fără îndoială că am avut diferente în trecut, şi multe dintre ele vor persista în viitor. Dar nu există diferente atunci când este vorba de interesele ţării noastre. Ştiu că anii care vor veni vor fi dificili, şi că ţara noastră va trece prin încercări destul de grele. Familia mea rămâne hotărâtă să facă tot posibilul pentru ca aceste dificultăţi să fie depăşite. Sper că, în lunile ce vor veni, acest dialog indirect să continue, este spre binele întregii noastre naţiuni şi nu va face decât să sporească reputaţia ţării noastre ca stat european civilizat, democratic, care respectă legea, dreptul proprietăţii şi acţionează cu moderaţie în toate ocaziile.   

                                             Mihai I

 

 

 

 

Comunicat al Casei Regale

 

Biroul de Presă al M.S. Regelui

BUREAU de PRESSE de S.M. le ROI

H.M. the KING's PRESS OFFICE

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I este împuternicit să transmită următorul comunicat:

 

Majestatea Sa Regele Mihai a primit pe data de 10 martie 2001 la Versoix pe Consilierii Prezidenţiali Victor Opaschi şi Ioan Talpeş. Domniile lor au remis o scrisoare personală de invitaţie din partea Excelenţei Sale Preşedintelui Ion Iliescu pentru Majestăţile Lor  Regele şi Regina, în vederea participării la redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României, pe data de 24 martie 2001.

Majestatea Sa Regele a mulţumit Consilierilor pentru amabila invitaţie adresată de Preşedintele Iliescu. Majestatea Sa este foarte conştient de importanţa acestui eveniment pentru viaţa culturală a României şi pentru cei care au susţinut de mai bine de 10 ani eforturile de păstrare a patrimoniului naţional. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor, Majestatea Sa Regele nu poate fi prezent la Bucureşti în această perioadă, datorită unor obligaţii care nu suferă amânare. Regele a ţinut însă să transmită un mesaj care va fi citit la ceremonia de redeschidere a Muzeului.

În cadrul convorbirilor, Majestatea Sa şi Consilierii Prezidenţiali au avut un schimb de păreri asupra evenimentelor politice din Ţară şi a eforturilor care trebuiesc depuse de toţi românii pentru promovarea intereselor naţionale. Totodată, Regele a remis un mesaj personal Domnului Preşedinte Iliescu.

Regele şi Familia Sa speră să sosească acasă în viitorul cât mai apropiat. Între timp, dialogul cu autorităţile de Stat va continua.

Versoix, 11 martie 2001

 

Comentariu

 

 

BUCUREŞTI, 15 martie (MEDIAFAX) - Preşedintele Ion Iliescu considera că invitaţia adresată fostului suveran al României, Mihai I, este un “gest menit să pună capăt celor 11 ani de încrâncenare în viaţa politică românească”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, consilierul prezidenţial Corina Creţu. Purtătorul de cuvânt al şefului statului a amintit că Iliescu a promis în campania electorală şi în discursul de investitură rostit în faţa Parlamentului că doreşte să acţioneze ca “un preşedinte al tuturor românilor”. Preşedintele Iliescu aşteaptă vizita Majestăţii Sale şi speră că ea va oferi ocazia pentru mai buna înţelegere a punctelor de vedere ale ambelor părţi şi pentru o discuţie deschisă despre viitorul european al României, a precizat Creţu. Consilierul prezidenţial Corina Creţu a dat joi, publicităţii textul scrisorii adresate de preşedintele Ion Iliescu fostului suveran al României Mihai I, şi răspunsul Majestăţii Sale pe care le prezentăm integral.

Materiale trimise de Andrei Bădin

 

 

 

Apel

 

 

Invitaţia Preşedintelui Ion Iliescu adresată Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României de a deschide Galeria este un pas spre acceptare, dar pornit cu stângul şi cu lipsa de diplomaţie. Această lipsă de diplomaţie s-a făcut fie datorită timidităţii sau a deciziei naive, neconcretă şi neadecvată.

Dacă Preşedintele Iliescu a făcut acest pas însă, asta nu înseamnă că nu ştie să se desfăşoare în alte probleme politice şi de aceea sunt dezamăgit văzând cât de infantil s-a făcut acest pas.

In primul rand Regele Mihai I este Suveranul de drept şi nicidecum în trecut.

Apoi, prin alegerea acestei date de deschidere a unei galerii chiar în Palatul unde Familia Regală are dreptul de a-l numi sediul Monarhiei Româneşti este un pas indecent diplomatic şi nescuzabil. Văzând menirea României care sigur şi cu paşi decişi merge spre reîntoarcerea Monarhiei, Guvernul de la Bucureşti se vede silit din toate părţile, politic extern şi economic intern, să încerce reconcilieri pentru a salva ţara de la haos.

Poziţia României pe plan internaţional este extrem de şubredă şi se încearcă cu orice pas schimbarea acestei imagini prin propaganda făcută fie la adunarea de la Atlanta în martie, fie de cercurile Consulare Româneşti din America, Europa şi Asia.

Când Regele a acceptat cu atâta graţie şi diplomaţie Guvernul de la Bucureşti, Majestatea Sa nu a făcut-o din alt punct de vedere decât ca Suveran de drept şi existent, nicidecum ca cetăţean român sau “fost suveran”, cum a fost scrisă invitaţia Preşedintelui Iliescu.

Propunerea mea de reconciliere care ar fi putut să se facă la New York ar fi adus o modalitate mai concretă de a lăsa Românii să înţeleagă că nimic nu importă mai mult pentru viitorul ţării decât o colaborare - între cei care au adus România pe treptele haosului şi acceptarea Regelui Mihai I ca Suveran necondiţionat. O parte considera această intenţie naivă. Eu cred că este un pas spre succes, tenacitatea de a vedea România pe treptele respectului luat din 1947.

Mihai I trebuie respectat şi lăsat să-şi ia Tronul aşa cum este firesc, urmând a arăta întregii lumi că România are o conducere adecvată, cu încredere şi un Parlament format din personal care se dedică României fără interese personale, separat de cum a fost arătat aşa de perfect de “demohoţia” începută din 1989.

Fără a avea împuternicirea Casei Regale însă şi propunând ca un român cu dedicaţie viitorului ţării, recomand ca Preşedintele Ion Iliescu să respecte protocolul de rigoare şi să invite pe Majestatea Sa, Regele Mihai I, Suveranul României, la Bucureşti cât mai urgent, deschis şi cu completa ceremonie unde Patriarhul Teoctist alături de toţi reprezentanţii Guvernului şi de Armată ar da onoarea necesară primirii Regelui între românii care-l iubesc şi-l respectă.

Numai în acest mod se va putea reface România economic, impune respectul internaţional şi asigură tuturor încrederea în negocieri.

În acest context, recomand şi chem Preşedintele Ion Iliescu direct la apel să spălăm ce a fost şi să unim forţele, să uităm greşelile uneori extrem de grave (în limita posibilităţilor), şi să acceptăm Suveranul nostru în modul cel mai necesar politic şi românesc, cu respectul de rigoare.

Adresez acest apel către Preşedintele Ion Iliescu pentru instalarea Regelui la Palatul de Reşedinţă, de a legaliza 10 Mai ca Ziua Naţională a României şi de a restitui Steagul României Regelui Mihai. Adresez acest apel Parlamentului Român spre a lucra în unificarea demnităţii României şi a deschide posibilităţile Armatei Române de a servi interesele Monarhiei şi a tuturor românilor spre pace şi colaborare.

Adresez acest apel tuturor firmelor române şi mixte de pretutindeni de a coordona viaţa economică a României spre binele tuturor şi a se supune cerinţelor legale care numai prin restabilirea Monarhiei Constituţionale ar avea un bun demers.

Adresez acest apel tuturor celor care au arta cuvântului aduc ştiri şi comentarii la TV, ziare şi radio şi să-şi unească idealurile în a sprijini pasul de reîntregire a neamului prin acceptarea deschisă şi cererea Regelui Mihai I înapoi ca Suveran.

Numai aşa Preşedintele Ion Iliescu ar putea intra în istorie şi numai aşa s-ar putea lansa România cum îşi are menirea.

Viitorul Nostru a Fost Furat din 1947. Trebuie luat înapoi de români pentru România!

James D. Milleew

 

Notă: APEL adresat românilor de pretutindeni. Din New York , prin internet.

 

 

 

 

Back