LA  SFIRSIT  DE  VEAC  SI  DE  MILENIU

 

Se spune ca orice inceput e greu, iar in final – uneori tragic. Ceea ce conteaza si ramine este insa intervalul dintre ele.

La acest sfirsit de veac si de mileniu,noi – Romanii – am avut forta de a da sperantei sansa de a supravietui. Indiferent de alternanta la putere  din ultimul deceniu, intre inceputul sau singeros si finalul sau.Trist am trait parca o singura pagina de istorie.

Romania, spune Petre Carp, a fost facuta de boieri si distrusa de mahalagii. De zece ani incoace am fost, din pacate pe miinile mahalagiilor, ce au adus societatea noastra in pragul unei degradari extrem de periculoase pentru insasi existenta sa.

La acest final si totodata nou inceput,avem insa speranta ca boieri nostri, cei ce au facut cindva Romania – Mare, moderna si europeana – vor renaste, iar o data cu ei va renaste si Tara – Romania reala si profunda, in care Dumnezeu va reveni pe ulitele satului si in care sentimentul national civic va sta la baza dreptului nostru.

„Baudelaire” considera ca progresul izvoraste din capacitatea omului de a diminua in permamenta pacatul originar.

Vom avea noi oare intelepciunea si forta de a ne asuma pacatul originar din Decembrie”89 cu siguranta, daca locul mahalagiilor va fi luat de boieri.

 
Muresan Traian

Filiala A.R.M. SATU MARE

 

 

PUNCTE DE VEDERE

 

Suntem acolo de unde am plecat in 1989 si dupa `96: sperante naruite. Pentru ca politicienii nu au stiut sa-si impuna un program care sa fie aprobat de intreaga populatie si bazat pe ceea ce Seniorul a pregatit cu minutiozitate.

In noile alegeri prezidentiale s-a adoptat o atitudine popularizata mai mult decit Sf.Evanghelie: intre doua rele, alegem pe cel mai putin  rau. De fapt, nu exista nici mai putin nici mai mult rau, ci numai RAU.

Daca la 40% dintre cei care nu s-au prezentat la vot refuzind doi candidati cunoscuti pentruvederile lor zise „democrate”, adaugam pe multi care i-au sters de pe lista de candidati ca presedinti, unii dintre votanti punand stampila pe mentiunea „REGELE MIHAI” si la acestia mai adaugam votantii indrumati de catre opozitia democratica sa voteze cu cel mai putin RAU.

Se poate trage concluzia ca, mai mult de jumatate din populatia tarii nu a fost de acord cu revenirea celor alesi in 1992.

Spre cine se orienteaza atunci majoritatea, cei satui de perioada a 50 de ani? Satui si de ideologii de partid fiecare in parte si toate amestecate la un loc neputind fi diferentiate?

Populatia asteapta o personalitate necompromisa, una pe care intelectualitatea clar vazatoare sa o prezinte, s-o faca cunoscuta in ciuda opozitiei unei parti din mass media inclusiv televiziunile care se pretind „independente”.

Imaginea Romaniei Regat ca Monarhie Constitutionala, ne-ar reintroduce in adevarata istorie a poporului roman, ar vindeca rani, ar promova reconcilierea, ar regenera clasa politica si ar crea climatul necesar dezvoltarii tarii pe toate planurile: national, politic, cultural si moral.

Pentru aceasta, e necesar curaj, perseverenta, la o formatiune civica iesita de la masa bucatelor care sa-si asume raspunderea. Este un indemn catre acei care vor dori renasterea printr-un program care sa promoveze traditia si ceea ces-a dovedit permanent valabil in istoria poporului roman, in special in perioada Monarhiei Constitutionale.

 

Cluj – Napoca, 05.01.2001

Dr. Vasile Lucaciu

 

 

Back