REPUBLICA  SAU MONARHIE – ROMANIA

 

Reforma constitutionala in Romania?

Constitutia este un sistem de legi fundamentale,scrise sau nescrise, a formei de guvernare a unui stat suveran Constitutia fixeaza si defineste relatiile dintre Legislativ, Judiciar si puterile executive ale statului precum si relatia acestora cu cetatenii statului respectiv, punindu-se astfel bazele sistemului de guvernare.

Impactul Constitutiei asupra vietii zilnice nu este usor de recunoscut, dar intotdeauna exista, explicit sau nu, o cauza „constitutionala” pentru derularea, intr-o directie sau alta, a evenimentelor ,directie care la prima vedere, pare greu de inteles, enigmatica, sau irationala.

Constitutia are un impact direct si imediat asupra unui domeniu vast de probleme. Ea afecteaza relatiile economice si politice, reglementeaza afacerile, relatiile industriale si protectia mediului, dirijeaza mass-media si relatiile sociale, controleaza protectia drepturilor omului si relatiile internationale,…Explicatia faptului ca un guvern nu a facut ceva, sau nu a facut-o mai bine sau diferit, poate fi gasita in Constitutie.

Ultima Constitutie Democratica a Romaniei a fost Constitutia din 23, una din cele mai democratice Constitutii din Europa, care a fost abrogata dupa 30 Decembrie 1947, dupa ce Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei a fost obligat sa plece in Exil. Odata cu abrogarea Constitutiei Democratice a fost schimbata si Forma de organizare Statala de Monarhie Constitutionala, fiind impusa de ocupant republica populara, apoi cea socialista, dupa modelul rasaritean.

Constitutiile care au urmat, cele din 13 aprilie 1948, 24 septembrie 1952, 21 august 1965 si cea din 8 decembrie 1991 , au constituit si constituie temelia statului socialist care s-a caracterizat prin dominatia proprietatii socialiste asupra mijloacelor de productie, sub doua forme, de stat si cooperatista. In final proprietatea privata este suprimata, pentru „a crea conditii desfiintari oricarei forme de exploatar , repartitia facindu-se dupa cantitatea, calitatea si importanta sociala a muncii depuse, potrivit principiului: De la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa munca”.

Cine a efectuat cea mai fina „munca” pentru crearea: omului de tip nou” inainte de 89? Se cunoaste. Dupa 89 cine beneficiaza de acestea? Secunoaste dupa rezultatul alegerilor din 2000. Este cunoscut modul in care s-a facut repartitia recompensei de la Bancile din Romania si de la Fondul National de Investitii, …conform principiului ”de la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa munca”. Sunt cunoscuti, atit in Romania cit si in Occident, cei care au beneficiat de aceasta recompensa.

Cine a francat pina in 1989 coletele evaluate la zeci de mii de vagoane de cereale, carne, uraniu, titei, … catre rasarit, desi deja la sfirsitul lui iulie 1945 Romania platise de patru ori cele 300 de milioane de dolari USA, datorate URSS-ului? – Presedinti de republica cu ajutorul Constitutiilor ocrotitoare de proprietate, aparute dupa 30 Decembrie 1947. Daca proprietatea ar fi fost garantata, tarimul roman nu ar fi fost inregimentat in CAP-uri si ar fi obtinut bani pentru recolta lui. Nu se ajungea sa-i fie repartizat cu gramul griul obtinut de propriul pamint, ca unui animal intr-o ograda straina.

Se  poate afirma cu certitudine ca, Legislativul, Judiciarul si Executivul SUA ar avea ca „fundament” Constitutia Romaniei din `91, si nu Constitutia Americana din 1787, rezultatul ar fi acelasi ca si in Romania – DEZASTRU NATIONAL pe timp nelimitat.

Permiteti-mi sa redau articole din Constitutia democratica din `23 pe care M.S. Regele Mihai I al Romaniei s-a obligat s-o apere, conform juramantului depus la 6 septembrie 1940 in fata Forurilor Constitutionale Supreme ale tarii, Biserica si Justitia.

Art.15. Nici o lege nu poate infiinta pedeapsa confiscarii averilor.

Art.17. Proprietatea de orice natura precum si creantele asupra Statului sunt garantate.

Oare ruinarea economiei Romaniei, cu complicitate interna, s-ar fi putut face cu o Constitutie in care proprietatea era garantata? Monarhia Constitutionala - M. S. Regele Mihai Iar fi acceptat acest jaf organizat? Categoric – NU!

Modul in care Constitutia comunista din „91 apara” proprietatea, este exprimat in Art. 42 (2). Proprietatea privata este OCROTITA in mod egal de lege , indiferent de titular.

Un singur cuvint din Art. 41. OCROTITA, a permis falimentarea in lant a bancilor a FNI-ului, a…,ceea ce a dus la dezastrul economic national. Desigur, raspunzatoare pentru acest dezastru au fost considerate Partidele de Guvernamint, si nu Constitutia!

Este relevant viss-a-vis de acest subiect, articolul din 2 Mai 2000 aparut in Romania Libera sub titlul: Parlamentul poate incepe procedura de revizuire a Constitutiei. Este vorba despre revizuirea articolului 41, in sensul garantarii proprietatii.”Curtea Constitutionala a respins in sedinta de vineri contestatia depusa de PDSR referitoare la proiectul de modificare a articolului 41 din Constitutie, prin care se propune ca proprietateaprivata sa fie garantata. In prezent, legea fundamentala preveda doar ocrotirea proprietati, fapt ce i-a determinat pe liderii PNL sa initieze o campanie destringere de semnaturi pentrumodificarea articolului respectiv. Acasta initiativa i-a deranjat pe liderii pedeseristi, care au afirmat imediat ca liberalii ar incalca Legea Refrendumului. IN acest context, Curtea Constitutionala a constatat, in unanimitate, ca initiativa legislativa privind revizuirea prevederilor constitutionale ale artcolului 41 nu incalca dispozitiile articolului148 din Constitutiereferitoare la limitele revizuirii.Curtea a mai constatat ca nu se poate verifica autenticitatea semnaturilorde pe liste, calitateta de cetateni cu drept de vot a semnatarilor  si nici dispersia teritoriala a acestora, asa cum a cerut PDSR, in conditile in careperioada in care s-au intocmit, semnat si atestat listele de sustinatori, nu era in vigoare o lege pentru reglementarea exercitarii de catre cetateni a initiativei legislative.”

Deci, pentru modificarea unui articol din Constitutie, cu efect vital asupra economiei, pot trece citiva  ani pina procedura trece pe la toate casele de nasteri juridico-administrative. Si atunci? Cati parlamentari PNL au mai ramas dintre aceia care au sustinut aceasta revizuire? Fruntasi actuali din PNL sunt gata oricind sa faca compromisuri cu PDSR-ul.

Penultimul Presedinte al Conventiei, a afirmat in repetate rinduri ca programul social al Conventiei urmareste refacerea „paturii mijlocii”. Cu celebrul articol 41 din”91? In cei patru ani din 1996 pina in 2000, aceasta a fost”o preocupare constanta” a D-lui Presedinte Constantinescu.Toti romani si-au dat seama de acasta  „ perseverenta”!

Monarhia si actuala Constitutie

Articolul 19 al Constitutiei din ’23 arata ca M. S. Regele nu are alte puteri decit cele date prin Constitutie. Mentalitatea deformata, in acord cu care M.S Regele este prezentat ca Sef al Statului cu puteri nelimitate (monarh absolut), este rezultatul masinatiunii propagandistice dictate din afara Romaniei, o propaganda straina  cauzei nationale. In  forma de Organizare Statala de Monarhie Constitutionala, fiecare roman trebuie sa vada Constitutia Democratica ca o realitate obiectiva si ca un instrument de faurire a democratiei si de reconstructie nationala.

A considera ca un Regim Monarhic cu o Constitutie Democratica este depasit de un regim comunist dictatorial, bazat pe  o Constitutie in care dreptul de proprietate si drepturile cetateanului nu sint garantate, este o absurditate. Sau victimele comunismului din Romania si distrugerea elitelor romanesti nu a fost o realitate? Dar ce au fost atunci penitenciarele din Sighet, Gherla, Aiud, Pitesti Rm. Sarat, Jilava, Poarta Alba, Vacaresti…? Permiteti-mi o paranteza.In anul 2000, dupa instaurarea „adevaratei democratii” in Romania, insusi Presedintele Republicii, ”i-a decorat cu steaua Romaniei si inalte ordine Militare si pe cei care au suprimat democratia in Romania, si pe cei care au exterminat fruntasi partidelor politice , intelectualii de seama , ministri , bravii comandanti ai Armatei

 Romane. Presedintele i-a decorat si pe cei care au ordonat asasinarea romanilor din Tara si Exil si pe cei care au contribuit la distrugerea Bisericii Ortodoxe si a crezului crestin.

Poate ca toate acestea, sunt lucruri normale pentru un presedinte daca , in ’96, el insusi depunea juramintul pe o Constitutie comunista. De altfel, acelasi juramint il depun toti membrii Executivului, in frunte cu Primul Ministru, precum si Presedintele Parlamentului, Presedintele Senatului, Parlamentarii, Primarii, Militarii inTermen… Si se asteapta schimbari fundamentale in Romania?!

O observatie cu privire la referndumul din ’91: cred ca, este multa bunavointa in afirmatia ca numai 2% dintre romani stiau in mod precis pentru ce isi dau acordul. Dupa 8 Decembrie ’91, orice obiectiuni se fac la adresa Constitutiei, raspunsul  este de tipul: „Voi ati votat Constitutia prin Referendum”.Cit cinism! Procentul mentionat rezulta ca o concluzie in urma analizei materialelor aparute inpresa anului ’91.

Actuala Constitutie a fost cea care a contribuit din plin la pulverizarea Conventiei Democratice si a unor partide din Coalitie, care obtinusera victoria in alegerile din’96.

Este relevant sa cunoastem opinia despre Constitutia din ’91 a unei voci autorizate, cea a D-lui Dan Amadeo Lazarescu, doctor in Drept membru in comisia pentru Redactarea Noii Constitutii care a fost vicepresedinte al Partidului Liberal si Presedinte al Grupului Parlamentar National-Liberal din Camera Deputatilor . Iata ce declara Dl. Lazarescu intr-un interviu publicat de D-na Silvia Constantinescu in „Curierul Romanesc” Nr: 175-177 , aprilie-iunie, 1995: „In ce priveste noua Constitutie, mentionez ca am votat impotriva acestei Constitutii, care este o onstitutie rigida, si republicana. Dealtminteri, de la prima sedinta a comisiei pentru redactarea Constitutiei am propus colegilor mei ca aceea sa fie si ultima, intrucit propunem sa revenim la Constitutia democratica din 1923, redactata de unchiul meu, Alexandru Constantinescu, doctor in drept la Paris. In favoarea propunerii mele, au fost cinci voturi. De atunci, am depus o lupta neintrerupta, vreme de doi ani si jumatate in parlamentul „rusinii” cum i s-a spus, - eu propun acum, fata de actuala situatie a parlamentului de azi, sa i se spuna vechiului parlament” parlamentul pre – rusinii”-, si am reusit sa impun o serie intreaga de puncte de vedere liberala si europene.Astazi situatia se degradeaza de la o zi la alta, si pina la urma, ma intreb ce sens si ce rost a mai avut revolutia din decembrie 1989, in care si-au pierdut viata 1136 de tineri entuziasti, care au murit in zadar, intrucit regimul pe care l-au rasturnat este mai infloritor ca oricind acum in tara noastra”.

Tot in acelasi interviu, Dl Lazarescu afirma ca „Monarhia este singura solutie viabila pentru Romania, singura solutie care ar mai avea darul s-o scoata din mlastina aceasta fanarioto- orientala-sovietica , si sa garanteze din punct de vedere strategic, si din punct de vedere capitalist investitiile facute de marile puteri ale lumii in Romania. Numai Monarhia poate garanta securitatea acestor investitii! Din nefericire, in modul de productie asiatic,(…) unde individul nu are nici un rol, decit acela de escroc, de pungas, sau de birocrat, si nu exista decit un stat carismatic si o societate imbecilizata si deculturalizata, sansele sunt mici. Poporul roman, cu toate calitatile lui, a fost stresat si vaduvit de elite, caci acestea au fost macinate in lagarele de munca, in inchisori sau silite sa emigreze. Ceea ce este groaznic la ora actuala in Romania sint mai ales doua fenomene : in primul rind , tineretul roman studios, avem elemente supradotate din abundenta, vrea sa fuga in strainatate, ca sa-si valorifice acolo calitatile intelectuale si nu in mediul nostru tiganesc si corupt; a doua racila este faptul ca, peste un milion de romani care au reusit sa treaca frontierele sub regimul comunist, nu s-au intors in tara decit foarte putini, si in special niste oameni pe care ma abtin sa-i calific. La ora actuala, trebuie sa se procedeze la o vasta actiune de educatie a electoratului roman, ca sa inteleaga de ce importanta istorica a avut parte Romania prin monarhie, intrucit, traditia romaneasca este o traditie eminamente monarhica. Republica se confunda cu suprematia ruseasca, cu teroarea, cu lagarele de concentrare. Numai monarhia poate salva Romania! „din nefericire, racilele propagandei comuniste sint inca vii, iar clerul in mare masura, participa la aceasta educatie republicana stupida, si anti- crestina”.

Un alt avantaj „democratic” al Constitutiei din ’91 este ca, in acord cu Art. 148, ea nu poate fi revizuita in totalitate. De exemplu, forma republicana de guvernamint, nu poate forma obiectul revizuirii. Deci Constitutia comunista ramine valabila pe termen nedefinit, cu toate consecintele tragice in domeniul economic, politic si social. Constitutia din ’23, la TITLUL VII, Despre revizuirea Constitutiei precizeaza in Art.129: -Constitutia poate fi revizuita total sau in parte din initiativa Regelui sau oricareia din Adunarile legiuitoare.

Iata cum era descrisa starea natiunii romane in 1919 de catre istoricul Ch.Downer Hazen, profesor la Universitatea Columbia: „In 1881, Romania s-a proclamat Regat, iar Printul Carol a devenit Regele Carol I. Coroana regala a fost confectionata din otelul unei arme turcesti, capturata la Plevna, pentru a le reaminti mereu insemnatatea Razboiului de Independenta. Romania a creat o armata dupa modelul prusac de aproape 500.000 de oameni, a construit cai ferate si soselesi printr-o legislatie agrara a imbunatatit conditiile taranimii. Populatia a crescut simtitor si numara peste 7 milioane. Suprafata Romaniei este de 53.000 mile patrate. Desi o tara preponderent agrara in ultimii ani, dezvoltarea ei industriala a fost notabila iar comertul ei este mai important decit al oricarei tari din Balcani. Guvernarea este o Monarhie Constitutionala, cu Camere legislative. Cea mai importanta problema politica a ultimilor ani a fost reforma sistemului, electoral, care la ora actuala, dupa modelul prusac de trei clase, de drept de vot direct numai unei fractiuni mici a populatiei”.

(Ch. Downer Hazen, „50 de ani ai Europei 1870-1919”, p. 229-230; 239-240, London 1919).

In concluzie, orice sacrificiu vor face romanii in numele asa- ziselor reforme, adevarata startare nu se poate face deoarece tara este guvernata dupa o Constitutie de tip rasaritean bine camuflat. Adevaratele reforme vor putea fi incepute numai dupa o REFORMA CONSTITUTIONALA.

“Vom sustine orice om politic, indiferent de inclinatia lui ideologica, atita vreme cit el sau ea va ramine angajat in respectarea drepturilor omului si a libertatilor individuale, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor, indiferent de afiliatia lor etnica, in reformarea economiei si in restaurarea dreptului de proprietate, in integrarea Romaniei in familia europeana a natiunilor. Dar, orice om politic care se indeparteaza de la aceste principii va avea opunerea noastra implacabila.

Chem pe toti romani sa ni se alature in aceasta lupta in anii care vin.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

 

(Mesajul Majestati sale Regele Mihai I cu ocazia Anului Nou,

Versoix, 27 Decembrie 2000)

 

Dr. Vasile V. Trif - Australia

 

 

 

Back