Regele si Patria

Mesajul Majestatii Sale Regele Mihai I cu ocazia Anului Nou

Romani,

Se implinesc saizeci de ani de cand Providenta mi-a dat raspunderea de a va sluji. De-aq lungul acestor multi ani ne-a fost dat sa traim un razboi mondial, o ocupatie sovietica deghizata in eliberarea, falsificarea culturii si istoriei noastre si una din cele mai rele dictaturi comuniste pe care le-a cunoscut Europa. Dar ne-a fost dat sa traim si caderea acestei dictaturi comuniste si primele incercari, la sfarsitul secolului al XX-lea, de a ne reface viata noastra democratica, normala. Oriunde m-am aflat si oricare au fost imprejurarile, am incercat sa ma adresez voua in aceasta zi de la cumpana dintre ani. Nu v-am spus niciodata cum sa votati, nici in ce partid politic sa va inscrieti, nici cum sa va vedeti de viata voasrta particulara. Dar nici nu m-am oprit vreodata din lupta pentru interesele nationale si pentru anumite principii democratice.

Prin anii 40 puterile occidentale mi-au spus ca ar trebui sa accept ca inevitabila ocupatia sovietica. Am refuzat. In timpul unei vizite in Vest in 1947 mi s-a spus ca e prea periculos sa ma intorc in Romania. Am refuzat acest sfat si m-am intors acasa, pentru a fi cu voi cat mai mult posibil. In timpul anilor lungi de exil am fost de asemene sfatuit sa uit de Romania si sa-mi concentrez eforturile pentru a-mi cladi o viata imbelsugata in Occident. Nu am luat in seama nici acest sfat. Cand Ceausescu era comunistul favorit in Vest, mi s-a spus ca opozitia mia fata de regimul lui devenise suparatoare. Suparatoare sau nu, opozitia mea a continuat. In fine, in ultimii 10 ani am fost sfatuit in mod frecvent sa sustin un partid sau altul, sa incurajez un politician sau altul si chiar sa devin candidat in alegerile prezidentiale. Cei care mi-au facut asemenea propuneri nu aveau si nu au nici acum idee despre ce trebuie sa fie un monarh constitutional si nici despre cum vad eu raspunderile mele fara de voi. Nu am sustinut niciodata un partid sau altul. Nu am impartit niciodata romanii in asa-zisi patrioti si asa-zisi tradatori, in cetateni buni si rai, in monarhisti si comunisti. Bineinteles ca exista o diferenta intre cei care au sustinut dictatura comunista si cei care si-au pus viata in primejdie ca sa apere principiile democratice. Nu am sa uit niciodata personalitati ca Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu, nici pe nenumaratii intelectuali, tarani, studenti, ofiteri si soldati care au preferat moartea sau ani multi in temnite decat sa colaboreze cu regimul comunist. Dar datoria noastra astazi este sa privim catre viitor, sa fim siguri ca sacrificiul lor nu a fost in zadar si ca Romania incepe un nou secol cu perspective mai bune.

Romani,

Am trecut prin multe incercari in trecut. In secolul al XIX-lea erau unii care se indoiau ca noi puteam fi o tara. Un secol mai tarziu, chestiunea era daca putem ramane independenti si daca putem uni pentru toti romanii intr-un singur stat. De-a lungul viacurilor am avut de luptat cu nu mai putin de patru imperii. Si am supravietuit tuturor. Deci, daca simtiti o anume descurajare astazi va cer sa va amintiti cat de multe am realizat noi in trecut si sa va ganditi cat de multe putem noi implini daca ramanem determinati si uniti. Cu toate cele bune pe care le-am realizat, de-a lungul existentei noastre nationale am depins de puteri din afara; tot timpul a trebuit sa ne cerem drepturile si sa luptam pentru ele. Astazi suntem, totusi, in alta pozitie. La o intalnire la nivel inalt la Nisa, luna aceasta, Uniunea Europeana a repetat ca este gata sa includa Romania ca membru cu drepturi depline si sa acorde Romaniei dreptul de a vota in cadrul Uniunii. Avem acum garantata in Europa o influienta pe masura noastra teritoriala si proportionala cu volumul populatiei. Prin urmare, vom fi in masura sa influientam drumul viitor al Europei. Nu vom fi numai consultati, ci vom lua parte la toate deciziile. Deci, ori devenim un membru deplin si egal al familieoi europene ori ramanem izolati intr-un colt de continent. Este o alegere pe care trebuie sa o facem noi insusine. Fiindca a fi membrii ai familiei europene a natiunilor nu inseamna numai drepturi, ci si obligatii. Nu vom merge nicaieri daca vom incepe sa incurajam ura etnica sau daca-i acuzam pe straini pentru propriile noastre probleme. Strainii nu sunt raspunzatori pentru coruptia de la noi, pentru distrugerea vietii noastre si a istorii noastre, pentru reforma economica prost aplicata sau pentru ingrozitoarele conditii pe care multi dintre romani le suporta. Toate aceste faradelegi au fost comise de politicienii nostrii care se pretind cu toti buni romani. Unii dintre ei au facut-o fiindca nu puteau mai mult, fiindca earu prizonierii unei ideologii criminale. Altii au facut-o din incompetenta. Dar rezultatul este acelasi: susrsa acestor boli este in noi. Si sursa salvarii noastre se afla tot in noi.

Romani,

Am facut un legamant in fata voastra acum saizeci de ani. Este un legamant format din putine cuvinte: am promis sa-mi leg viata, scurta sau lunga, de apararea intereselor voastre, de independenta si prosperitatea Natiunii noastre. Desi in ultimul deceniu am fost impiedicat sistematic sa-mi tin legamantul, am incercat sa-l respect cat am putut mai bine si voi continua sa o fac si in viitor. Acum, cand sarbatorim scurgerea celui de-al doilea mileniu de la nasterea Mantuitorului nostru Isus Hristos, vreau sa reafirm acest legamant, in numele meu si al Familiei mele. Ramanem in slujba noastra, in toate timpurile. Vom face tot ce este in puterile nostre pentru a sustine interesele nationale. Vom sustine orice om politi, indiferent de inclinatia lui ideologica, atata vreme cat el sau ea va ramane angajat in respectarea drepturilor omului si a libertatilor individuale, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor, indiferent de afiliatia lor etnica, in reformarea economiei si in restaurarea dreptului de proprietate, in integrarea Romaniei in familia europeana a natiunilor. Dar orice om politic care se indeparteaza de la aceste principii va avea opunerea noastra implacabila.

Chem pe toti romanii sa ni se alature in aceasta lupta in anii care vin.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Versoix, 27 decembrie 2000

 

Back